fbpx

Meggy: május 15. a szerződéskötés kötelezettség határideje!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 május 13.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy 2020. május 15-én lejár a szerződéskötési kötelezettség határideje a Magyarországon történő feldolgozásra, alaptermékként beszállított meggy értékesítése esetében. A szerződés kapcsán fontos kiemelni, hogy annak a teljes felvásárolt gyümölcsmennyiséget le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi.

A hatályos hazai jogszabályi előírások (a továbbiakban: törvény)1 értelmében, a meggy és az alma Magyarországon történő feldolgozása esetén kötelező írásban rögzíteni a gyümölcsök értékesítésére irányuló szerződést. A dokumentum kötelező tartalmi elemeit európai uniós rendelet2 határozza meg, amely egyebek mellett azt is lefekteti, hogy a szerződésben írásban kell rögzíteni a beszállított termékért fizetendő árat.

A meggy vonatkozásában a törvény azt is előírja, hogy

  • az adott évben több mint 100 tonna meggyet feldolgozóknak május 15-ig szerződéssel kell lefedniük a teljes feldolgozandó mennyiség legalább 60%-át;
  • míg a kisebb feldolgozóknak elegendő a beszállítás időpontjában megkötniük az írásos szerződést.

Fontos tehát, hogy a teljes felvásárolt gyümölcsmennyiséget szerződésbe kell foglalni. Ugyancsak lényeges, hogy a megállapodások a feldolgozásra szánt gyümölcsök értékesítésében résztvevő minden szereplőre, azaz a közvetítő kereskedelemre is vonatkoznak.

A törvényben meghatározott kötelezettségek betartását a Nébih, valamint a megyei kormányhivatalok ellenőrzik. A kötelezettségek megszegése esetén ágazatfelügyeleti bírság szabható ki, amelynek mértéke 10 ezertől 50 millió forintig terjedhet.

Az érintettek a szerződéskötési kötelezettséggel kapcsolatos kérdéseiket az [email protected] e-mail címre küldhetik el.

Kapcsolódó jogszabályok:
1) a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló 2015. évi XCVII. törvény
2) 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 168. cikk (4) bekezdése

Forrás: Nébih