fbpx

Megújította együttműködési megállapodását az MTB Zrt. és a Tej Terméktanács

Írta: Csomor Zsolt - 2019 május 20.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. között létrejött együttműködési megállapodás megújításának célja, erősíteni az ágazat versenyképességét és a rendelkezésre álló források maximális kihasználását. A felek vállalták továbbá, hogy különös figyelmet fordítanak a hazai tejfogyasztást ösztönző programok sikeres megvalósítására is.

A megállapodás ünnepélyes aláírásakor Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szakmaközi szervezet tagjai sorába fel vehet olyan tagokat, akik tevékenysége nem, vagy csak közvetve köthető a tej termékpályához, de segíteni kívánja a szervezet kitűzött céljainak elérését.

Az MTB Zrt.-vel megkötött pártoló tagsági megállapodás megújítása további támogatást nyújt a Tej Terméktanácsnak és a tejszektor szereplőinek abban, hogy az előttük álló feladatokat hatékonyabban végezhessék el. Ilyen feladat például a tejtermelő telepek modernizálása és a hazai élelmiszeripar erősítése a háttérben működő feldolgozóipar hosszútávú fejlesztésével. Az aláírók egyetértenek abban, hogy a magasabb hozzáadott értéket képviselő feldolgozott tejtermékek arányának emelésével az agrárium egésze a jelenleginél nagyobb mértékben járulhat hozzá a cégek és a nemzetgazdaság eredményességéhez.

A kibővített együttműködés aláírásakor Szabó Levente üzleti vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy a Takarék Csoport kiemelt fontosságúnak tartja a tejágazatot, hiszen az a mezőgazdaság „nehézipara”: mint ilyen, nagyértékű beruházásokat igényel, amelyekhez szükség van stabil és kiszámítható finanszírozásra. A Takarék Csoport azonban nem csupán pénzügyi partnerként akar részt venni az ágazat életében, hanem piaci előre jelzésekkel és elemzésekkel is segíteni akarja a tejtermelő gazdák eligazodását a globális, európai és hazai tejpiacon.

A megújított együttműködés segítheti a Tej Terméktanácsot abban is, hogy a tejágazat minél kedvezőbb pozíciót érjen el a következő európai uniós költségvetési ciklusban, illetve az addig tartó átmeneti időszakban. A tejszektor számára fontos, hogy a jövőben pályázati források nyíljanak meg a technológia fejlesztésére, az energiahatékonyság növelésére, a környezet védelmére, valamint állatjóléti célok elérésére. Emellett az aláírók egyetértettek abban is, hogy számtalan más jellegű kihívás is áll a tejágazat előtt, így például a közösségi marketing és a hosszútávú szerződések még hatékonyabb kihasználása.