Méhpusztulás – Magyarországon már korábban szigorították a fipronil felhasználását

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – mint növényvédőszer-engedélyezési hatóság – a fipronil hatóanyag felhasználását a méhekre való veszélyessége miatt már korábban szigorította, valamint permetező szerként történő kijuttatását 2008. augusztus 31-i határidővel visszavonta – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI megkeresésére.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság felkérésére az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és a tagállamok közösen felülvizsgálták az egyes neo-nikotinoid hatóanyagok és a fipronil uniós engedélyét, különös tekintettel a méhpusztulásokban játszott szerepükre.

 

 

Méhpusztulás - Magyarországon már korábban szigorították a fipronil felhasználását

 

Az EFSA az idén május 27-én hozta nyilvánosságra a fipronilra vonatkozó felülvizsgálati jelentését, amelyben a neo-nikotinoidokhoz hasonló veszélyekre hívta fel a figyelmet.

Magyarországon egyetlen fipronil hatóanyag-tartalmú készítmény rendelkezik engedéllyel – a kukorica és a napraforgó kultúrákban – a talajlakó és korai lombkártevők ellen.

A környezet védelme érdekében a növényvédő szer engedélyező hatóság szigorú kockázatcsökkentő intézkedéseket írt elő a készítmény felhasználásához, illetve a csávázott vetőmagok szakszerű kijuttatásához.

Idáig fipronil tartalmú készítmény ezen engedély alapján nem került forgalomba Magyarországon – állítja a VM tájékoztatója.

Az Európai Unió Élelmiszerlánc- és Állat-egészségügyi Állandó Bizottságának július 15-16-án megtartott ülésén Magyarország támogatta az Európai Bizottság javaslatát, mely a fipronil növényvédő szer hatóanyag használatának korlátozásáról szólt.

Az EU Bizottsága további laboratóriumi és szabadföldi vizsgálatok elvégzését követően dönt a hatóanyag további felhasználási lehetőségeiről – olvasható a közleményben.

 

MTI 2013. július 17.

Kapcsolódó hírek