Tisztelt repcetermesztő Kollegák!

yara repce

Az elmúlt évek terméseredményeit figyelembe véve azt látjuk, hogy az országos átlag nem a lehetőségeknek megfelelően emelkedik. Ezen belül van egy szűk termelői réteg, akik szinte minden évben lényegesen magasabb átlagot takarítanak be. Ezt a két dolgot figyelembe véve, azt mondhatjuk, hogy az országos átlag növekedésének feltétele, hogy a termelők mekkora hányada kerül át a folyamatosan jó eredményt elérők táborába. Véleményem szerint az átlag körüli terméseket elérőknek két helyen kell markánsan javítani a technológián, a helyi talajtípussal összefüggő, a vízkészlettel optimálisan gazdálkodó talajművelésben, valamint a tápanyag gazdálkodás területén. (Természetesen nem kisebbítve a hibridek, fajták, növényvédelem, stb., jelentőségét, csak ezeken a területeken felkészültebbnek érzem a kollegákat.)

Cégünk, a Yara Hungária Kft. és magam nevében a tápanyag-gazdálkodáshoz tudunk információkat, termékeket ajánlani. A repce fenológiát figyelembe véve, 3 nagy időszakot különíthetünk el. Az ősz folyamán a fő cél – a sikeres kelés mellett –, megerősíteni a földalatti részt, minél erősebb, vastagabb, télállóbb gyökérzetet kifejleszteni. Itt a nitrogén szerepe háttérbe szorul, a foszfor és kálium jelentősége pedig megnő. A fagyok elmúltával a tavaszi induló időszakban a nitrogén és a kén szerepe értékelődik fel, majd a vegetatív részek kifejlődése után újra előtérbe kerül a foszfor és a kálium.

Mindezek figyelembe vételével 3 különböző összetételű alaptrágyát javaslunk:

YaraMilaTM 7-12-25, amelynek adagja 300-350 kg/ha. A benne lévő NPK arány a repce átlagos makroelem igényét tartalmazza, kén, kalcium, magnézium és bor kiegészítéssel.

YaraMilaTM 7-20-28, optimális dózisa 250-300 kg/ha, a magasabb PK tartalom mellett, melyeknek az aránya is szorosabb, kén, magnézium, bor, vas, mangán, cink is található benne.

YaraMilaTM 8-24-24, 250-300 kg/ha, kén, bor, vas, mangán, cink van még a makroelemek mellett. Intenzív termesztési szintre, valamint a káliumból jól, foszforból gyengébben ellátott területekre javasoljuk.

yara mila

Mindegyik Yara műtrágya melegen granulált, komplex műtrágya, ami azt jelenti, hogy minden szemcse ebben az arányban tartalmazza a makro- és mikroelemeket. Ennek jelentőségét elég csak a repce mag méretével alátámasztani, fontos a kezdeti fejlődéshez a tápanyag.

Az őszi kezelések esetében nem szabad elfeledkezni a lombtrágyázásról sem. Minden eddigi vizsgálat azt mutatja, hogy a YaraVitaTM Brassitrel őszi és tavaszi 3 l/ha dózisa, egy későbbi bóros kiegészítéssel adja a legnagyobb termésnövekedést.

A YaraVitaTM Brassitrel igen magas kalcium, magnézium, bor és mangán tartalma kiegészítve egy kis molibdénnel és nitrogénnel optimális a repce számára.

yara vita

Még egy gondolat a végére: műtrágya vásárlásakor mindig számoljunk, nézzük meg, mit veszünk a pénzünkért, hatóanyagban, minőségben. Ha ezt megtettük, akkor arra is figyeljünk, hogy honnan származik a termék. Mindig megjelennek a piacon csábítóan kedvező termékek, amelyekről vagy kiderül, vagy nem, de vagy durván hamísított, vagy csak finoman alákevert termékekről van szó.

műtrágya növénytermesztés repce tápanyag-ellátás