fbpx

Tisztelt repcetermesztő Kollegák!

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 17.

yara repce

 

 

Az elmúlt évek terméseredményeit figyelembe véve azt látjuk, hogy az országos átlag nem a lehetőségeknek megfelelően emelkedik. Ezen belül van egy szűk termelői réteg, akik szinte minden évben lényegesen magasabb átlagot takarítanak be.

Ezt a két dolgot figyelembe véve, azt mondhatjuk, hogy az országos átlag növekedésének feltétele, hogy a termelők mekkora hányada kerül át a folyamatosan jó eredményt elérők táborába.

Véleményem szerint az átlag körüli terméseket elérőknek két helyen kell markánsan javítani a technológián.

A helyi talajtípussal összefüggő, a vízkészlettel optimálisan gazdálkodó talajművelésben, valamint a tápanyag gazdálkodás területén.

(Természetesen nem kisebbítve a hibridek, fajták, növényvédelem, stb., jelentőségét, csak ezeken a területeken felkészültebbnek érzem a kollégákat.)

Cégünk, a Yara Hungária Kft. és magam nevében a tápanyag-gazdálkodáshoz tudunk információkat, termékeket ajánlani.

A repce fenológiát figyelembe véve, 3 nagy időszakot különíthetünk el.

Az ősz folyamán a fő cél – a sikeres kelés mellett –, megerősíteni a földalatti részt, minél erősebb, vastagabb, télállóbb gyökérzetet kifejleszteni.

Itt a nitrogén szerepe háttérbe szorul, a foszfor és kálium jelentősége pedig megnő.

A fagyok elmúltával a tavaszi induló időszakban a nitrogén és a kén szerepe értékelődik fel, majd a vegetatív részek kifejlődése után újra előtérbe kerül a foszfor és a kálium.

 

Mindezek figyelembe vételével 3 különböző összetételű alaptrágyát javaslunk:

YaraMilaTM 7-12-25, amelynek adagja 300-350 kg/ha. A benne lévő NPK arány a repce átlagos makroelem igényét tartalmazza, kén, kalcium, magnézium és bor kiegészítéssel.

YaraMilaTM 7-20-28, optimális dózisa 250-300 kg/ha, a magasabb PK tartalom mellett, melyeknek az aránya is szorosabb, kén, magnézium, bor, vas, mangán, cink is található benne.

YaraMilaTM 8-24-24, 250-300 kg/ha, kén, bor, vas, mangán, cink van még a makroelemek mellett.

Intenzív termesztési szintre, valamint a káliumból jól, foszforból gyengébben ellátott területekre javasoljuk.

 

yara mila

Mindegyik Yara műtrágya melegen granulált, komplex műtrágya, ami azt jelenti, hogy minden szemcse ebben az arányban tartalmazza a makro- és mikroelemeket.

Ennek jelentőségét elég csak a repce mag méretével alátámasztani, fontos a kezdeti fejlődéshez a tápanyag.

 

Az őszi kezelések esetében nem szabad elfeledkezni a lombtrágyázásról sem.

Minden eddigi vizsgálat azt mutatja, hogy a YaraVitaTM Brassitrel őszi és tavaszi 3 l/ha dózisa, egy későbbi bóros kiegészítéssel adja a legnagyobb termésnövekedést.

A YaraVitaTM Brassitrel igen magas kalcium, magnézium, bor és mangán tartalma kiegészítve egy kis molibdénnel és nitrogénnel optimális a repce számára.

 

yara vita

 

Még egy gondolat a végére: műtrágya vásárlásakor mindig számoljunk, nézzük meg, mit veszünk a pénzünkért, hatóanyagban, minőségben.

Ha ezt megtettük, akkor arra is figyeljünk, hogy honnan származik a termék.

Mindig megjelennek a piacon csábítóan kedvező termékek, amelyekről vagy kiderül, vagy nem, de vagy durván hamisított, vagy csak finoman alákevert termékekről van szó.