fbpx

Metángáz és oxigén keveréke robbant – hárman haltak meg

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 14.

Nyírbátorban egy biogázüzem területén történt robbanásban egy használaton kívüli fermentor tartálynál végzett munkálatok során; hárman vesztették életüket.

katasztrófavédelemKatasztrófavédelem, rendőrök, tűzoltók…, mindenki ment a helyszínre (Fotó: SZON/Máté János)

A tartály tetején hegesztési munkát végeztek

Egy használaton kívüli fermentor takarítása és karbantartása közben valószínűleg szikra keletkezett, és a helyiségben lévő minimális mennyiségű, de robbanásveszélyes metángáz és oxigén keveréke robbant fel.

A térségben lakók kitelepítésére, polgári mentésre nem volt szükség, a reakció ismétlődésétől, lakóépületek további rongálódásától nem kellett tartani.

Az üzem teljes területén a dohányzás és a nyílt láng használata tilos!

Külsős vállalkozó végezte takarítási-karbantartási munkálatokat az üzem területén található építménynél. A munkavégzés közben szikra hatására robbant a metán és az oxigén keveréke. A keletkezett hő reakcióba lépett a falra lerakódott kén-dioxiddal, ami nagyon gyorsan fulladásos halált okozhat. A robbanásnak három halálos áldozata volt.

A biogáz üzem fontos területe a megújuló energia termelésnek. Az SZTE Biotechnológiai Tanszék adjunktusa szerint, biogáz előállítására a fermentáló tankokban szinte valamennyi szerves anyag alkalmas.

Forrás: SZON, megyei hírportál