fbpx

Mexikóban is komoly problémát okoz a klímaváltozás

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 augusztus 22.

A Csendes és Atlanti-óceán között található Mexikó nagyon kitett az éghajlatváltozás miatti szélsőséges időjárási eseményeknek.

A mexikói Nemzeti Ökológiai és Klímaváltozási Intézet becslései szerint a 126 millió lakosú ország 1335 települését veszélyeztetik áradások, földcsuszamlások, aszály és hőhullám.  A mezőgazdaságot illetően Mexikó északi részét különösen a vízhiány sújtja, míg délen inkább a trópusi viharok okoznak hatalmas károkat.

2019-ben például Veracruz államban az ananásztermelés egyharmadát veszítették el az aszály miatt. Mexikó legfontosabb növényének, a kukoricának a termesztését szintén komolyan befolyásolja a vízhiány: a Tehuacán-völgyben, ahol már 9 ezer éve termesztik a növényt, mintegy 18 százalékot veszítettek el az elmúlt négy évben.

Az ország több területén egyre többen váltanak babból és kukoricából is az aszálynak jobban ellenálló fajtákra.

 

 

Intenzív hurrikánok

A szakértők szerint az idei évben is szélsőséges időjárás várható. Az ország egyes részein az átlagosnál több csapadék lesz, míg máshol súlyos aszályok várhatóak. Ráadásul az átlagnál súlyosabb hurrikánokat jeleznek elő.  A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a 16 hurrikán közül legalább 4 nagyon intenzív lesz. A gazdálkodók ezért jelentős kihívásokkal néznek szembe.

Az éghajlatváltozás okozta kihívásokat súlyosbítja, hogy a mexikói mezőgazdaságban vízfelhasználás messze van az optimálistól: kis mértékben használják ki a felszín alatti vizeket, a mezőgazdasági területek talajára sem figyelnek eléggé. A szakértők szerint modern és hatékony öntözőrendszerekre lenne szükség a gazdaságok számára.

Forrás/fotó: Syngenta blog