fbpx

Drága az élelmiszer? A háború miatt el is kell égetni belőle…

Írta: Kohout Zoltán - 2022 június 24.

Több ukrán őrlőüzem kénytelenek lesz megsemmisíteni a napraforgóliszt-készleteit, hogy elkerülje a feldolgozás leállását a tároló létesítmények túlzsúfoltsága miatt.

napraforgó

Másutt drágul, ott zuhan az ára

A mai viszonyok között különösen kétségbeesett döntés fő oka az, hogy a napraforgódara ára hároméves mélypontra süllyedt – közölték piaci források az Agricensus-szal június 23-án. Malomipari

kereskedelmi források hozzáteszik, hogy ez a lehetőség rövid távon elkerülhetetlen a napraforgóliszt árának csökkenése, a logisztikai nehézségek és a meleg időjárás miatt. A napraforgóliszt eladási ára több mint 75%-kal csökkent március óta, ma 700-2500 hrivnya, azaz 20 és 70 dollár között van, ami az utóbbi 3 év legalacsonyabbja. Ukrán vámstatisztikák szerint a szezon kezdete, június 19. óta a 3 millió tonnát sem éri el a napraforgódara exportja, ami majdnem harmadával kevesebb, mint tavaly a 2020/21-es szezonban, és nem is várható, hogy ez a mérték 3,2 millió tonna fölé nőjön.

Az elzárt kikötők tragédiája

Mindez amiatt van így, hogy az orosz háborús agresszió elzárja a kikötői logisztikai lehetőséget, amivel párhuzamosan a felvásárlói kereslet is csökken, hiszen nem lehet a korábbi jövedelmező módon elszállítani az alapanyagot. Emiatt pedig az ukrán raktárkészletek megnőttek, a raktárak túlterheltek. Különösen szomorú és felháborító, hogy az invázió ellehetetleníti az exportot akkor, amikor Európában és különösen a perifériáján élelmiszerhiánytól, az árak extrém növekedéséről hallunk.

A legrosszabb forgatókönyv

A háború az oka annak is, hogy nem igazán járható a végső megoldás: a napraforgóliszt speciális kazánokban történő elégetése sem. Mint biomassza, az elégetésével elektromos áram, gőz és hő volna előállítható, de ehhez megfelelő berendezések, üzemi biztonság kellene. Ám az orosz invázió miatt most ezek sem elérhetők, a készletek pedig akkorák, hogy a legrosszabb forgatókönyv érvényesül: egyszerűen elégetik majd a nyersanyagot. Ezt az is sürgeti, hogy a háború miatti bizonytalanság és veszélyek nem teszik lehetővé a biztonságos tárolást. A hőséggel párosulva tüzektől tartanak.