fbpx

Mivel fogjuk etetni a holnap baromfiját?

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 21.

406,03 millió Ft európai uniós támogatást nyert a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Szent István Egyetem Kaposvári Campusa által létrehozott konzorcium a Széchényi 2020 program keretében kutatás-fejlesztési projektjének megvalósítására. A fejlesztés során fontos eredmények fognak születni a baromfi-hústermelő fajok fehérje és aminosav ellátásának optimalizálása, az immunkompetencia javítása, valamint az in-line NIR technológián alapuló precíziós takarmány-előállítás megvalósítása területén – tájékoztatta szerkesztőségünket Dr. Tanai Attila, a társaság fejlesztési vezetője.

A két szervezet által létrehozott konzorcium még 2020. április 22-én a K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések pályázati felhívásának keretében támogatást nyert „Determináns, hiperintenzív baromfi-hústermelő fajok fehérje és aminosav ellátásának optimalizálása emészthető táplálóanyag alapon, in line eljárással az immunkompetencia javításával” című projektjavaslatára.

 

brojler csirke

 

A termelést befolyásoló takarmány

A baromfitenyésztés teljesítményét a tartási technológiák optimalizálásán túl potenciálisan a genetikai profilhoz igazított, okszerű táplálóanyag- és aminosav ellátás, a gasztro-intesztinális traktus (GI) „működési feltételeinek” optimalizálása, továbbá az immunkompetenciát támogató in ovo és a korai nevelési fázisban alkalmazandó megfelelő takarmányozási technológiák határozzák meg.

Jelen projekt célja, hogy az együttműködés révén mindezek mellett új takarmányozási eljárások kerüljenek kifejlesztésre a valós idejű beavatkozást lehetővé tevő gyorsvizsgálati technológiák (in-line NIR) alkalmazásával és a takarmány-szemcseméret optimalizálásával.

A pályázat eredményei várhatóan hozzájárulnak majd a meghatározó „hiperintenzív” baromfihús termelő fajok (brojlercsirke, kacsa) takarmányozási hatékonyságának javításához, az immunkompetencia javítása révén a gyógyszerfelhasználás csökkentéséhez, és így az élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatmentesebb baromfihús előállításához. Az in-line NIR technológia alkalmazása továbbá elősegíti majd a precíziós elven alapuló, az állatok tényleges táplálóanyag igényét kiszolgáló takarmánykeverékek gyártását, valamint a termék-előállítás környezetterhelésének csökkentését is.

A termelés a cég 6 telephelyén működő 10 üzemben történik, melyek közül a projekt elsődleges megvalósítási helyszíne a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. újszászi telephelye.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft., mint a Bonafarm Csoport tagja, Magyarország és a környező országok takarmánypiacának egyik meghatározó szereplője. Az éves takarmány és takarmányipari termék kibocsájtása meghaladja a 440.000 tonnát, mely az ország takarmány előállításának 16%-át jelenti. A cég a fejlesztési munka eredményeként több mint 1000 termékkel áll majd a partnerek rendelkezésére.

 

 

Fotó: Horizont Média Archívum