fbpx

Ezzel a módszerrel korlátlan mennyiségben ellenőrizhetőek

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 22.

Harminc éve kifejlesztett technológia mindennapi alkalmazását teszi lehetővé az informatika mai fejlettsége és az elérhető modern, speciális szenzorok.

Az élelmiszerbiztonság növekvő jelentősége és az egyre szigorúbb fogyasztói elvárások következtében szükség van a modern technológiai eljárások kidolgozására, melyek az élelmiszerek minőségellenőrzését támogatják.

 

Görögdinnye

Hiperspektrális képalkotás lehetőségeit vizsgálta a doktorjelölt (Fotó: Pixabay)

 

Hiperspektrális képalkotás

Ennek alkalmazási lehetőségeit Parrag Viktória, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskola doktorjelöltje vizsgálta csiperkegomba, görögdinnye és darált kukorica esetén.

Az eljárás lényege, hogy a spektroszkópia és a hagyományos képfeldolgozás előnyeit ötvözve a felvett kép minden pixelén rögzíti a spektrumot, így minden mérés után nagyméretű adathalmaz keletkezik.

Ezt a technológiát már hárminc évvel ezelőtt kifejlesztették, a széles körű használathoz szükséges óriási számítási kapacitások és speciális szenzorok az elmúlt évek informatikai fejlesztésének köszönhetően lettek csak elérhetők.

A lehetőség megteremtődésével az alkalmazási lehetőségek vizsgálata is kiemelt kutatási kérdéssé vált az agrárium területén is.

 

Csiperke

Pókhálós penész fertőzés tüneteit mutató kétspórás csiperke minták (Forrás: Parrag Viktória)

 

Pókhálós és zöld penész nyomainak kutatása

A technológia élelmiszeripari alkalmazásának számos előnye van, hiszen mintaelőkészítés nélkül érintés- és roncsolásmentes, gyors, objektív és valós idejű mérést tesz lehetővé. Az adatok alapján pedig a beltartalmi jellemzők becslésére és minőségi hibák kimutatására is van lehetőség. A módszerrel számos növényi és állati eredetű nyersanyagot, valamint élelmiszert vizsgáltak már a szakértők, a gomba eredetű fertőzések hiperspektrális látórendszerrel történő kimutatása azonban még új, nagyrészt feltáratlan terület” – mutat rá munkájának központi kérdésére a fiatal kutató.

Csiperkegombákon a pókhálós és zöld penész kórokozójának -, darált kukorica mintákon pedig fuzáriumfertőzés nyomait kereste Parrag Viktória. A gombaeredetű fertőzésekből fakadó minőségromlás számos más termény esetén is komoly gazdasági problémát jelent. Ezért a hiperspektrális képfeldolgozás ilyen célú felhasználása rövid időn belül közvetlen hasznot hozhat az agráriumban.

 

Kukoricadara

Mérésre előkészített fuzáriummal fertőzött kukorica minták (Forrás: Parrag Viktória)

 

A nem megfelelő egyedeket így tudjuk eltávolítani

Egy ilyen fejlett monitoringrendszer képes a – minőségi szempontból – nem megfelelő darabokat kiválogatni, sőt a fertőzést detektálva annak elterjedését az érintett termék eltávolításával megelőzni. A speciális szenzorok technikai fejlődése, áruk csökkenése és az elérhető informatikai eszközök számítási kapacitásának növekedése pedig a közeljövőben még inkább hozzájárul majd a rendszerek gyors elterjedéséhez az élelmiszeripar egyre több szegmensében” – hangsúlyozza a doktorjelölt.

Ezzel a módszerrel a takarmányok gyakorlatilag korlátlan mennyiségben ellenőrizhetőek lehetnek, ami nagymértékben hozzájárulhat az élelmiszerbiztonság fejlődéséhez.

A kutatást Dr. Felföldi József egyetemi tanár és Dr. Firtha Ferenc egyetemi docens, a SZIE Élelmiszertudományi Kar Méréstechnika és Automatizálási Tanszék kutatói segítették.

Forrás: SZIE