MÜTHING

A kukoricaszár esetében az elmúlt időszakban a száraz időjárás miatt – mivel ennek következtében a megtermelt szálastakarmányok és az alomszalma mennyisége csökkent – megnőtt az erre a célra felhasználható bálázott kukoricaszár iránt is az igény. A bálázott kukoricaszár iránt emellett a komposztálási-, ipari- és energetikai igények is nőnek. A kukoricaszár biztonságosan alkalmazható betakarítási, bálázási technológiájában pedig részben a kukoricaszár egyébként lassú vízleadási képességének gyorsítására, másrészt a betakarító-, bálázógépek rendfelszedő, anyagtovábbító, illetve a kötözőszerkezet igénybevételének csökkentésére célszerű egy plusz szárzúzási munkaműveletet beiktatni. Mindezek mellett a szárzúzó, mulcsozó (különböző) gépkonstrukciók szerepe (rézsűk, utak, kommunális) az egyéb területtisztítási, valamint a legelők, rétek őszi-tavaszi tisztítókaszálásában is nélkülözhetetlen.

A fenti aktualitásoknak megfelelően októberben a GÜTTLER Kft. különböző helyszíneken mutatta be a MÜTHING GmbH & Co. „MU-FARMER” gépcsaládba tartozó mulcsozó, szárzúzó újdonságait, illetve ezek közül a MU-FARMER 300 H és a MU-FARMER 280 H hátul függesztett típusokat.

A bemutatott MU-FARMER mulcsozó, szárzúzó gépcsalád tagjai robusztus, erős vázkerettel, és durvalemezből kialakított függesztő- és tartószerkezettel készülnek. A bemutatón szereplő két típus esetében a függesztő szerkezethez kapcsolódik a nagyobb gép esetében a lemezből kialakított gépház zártszelvényű mellső, illetve hátsó főtartója, a kisebb munkaszélességű változat esetében a csőből kialakított tartók.

A lemezgépház két oldalsó tartójába került csapágyazásra a különböző munkaeszközökkel felszerelhető forgórész. A bemutatón szereplő típusok dinamikusan kiegyensúlyozott forgórésze széles profilú, spirálalakban elhelyezett aprítókésekkel voltak felszerelve.

A forgórészek aprítókéseivel szemben két sorban került elhelyezésre a cserélhetően kialakított „cápauszony”-szerű állókés készlet.

A FARMER mulcsozó gépcsalád forgórészeinek hajtása az üzemeltető traktor TLT-jéről történik kardántengelyen, a robusztus gépházra épített központi kúpkerék hajtóművön, meghajtó tengelyen és ékszíjhajtáson keresztül.

A bemutatón szereplő típusok – a szántóföldi munkavégzés közben – féligfüggesztett üzemmódban tudnak dolgozni, és az igényeknek megfelelő vágási magasság a futóművekkel beállítható.

A MU-FARMER gépcsalád tagjainak gépháza, nagy átömlési keresztmetszete még nagytömegű szármaradványok esetén is biztonságos anyagátáramlást tesz lehetővé.

A MU-FARMER mulcsozó, szárzúzó gépcsalád egyébként – a szélesebb körű felhasználói igények kielégítésére – több különböző üzemmódú és munkaszélességű változattal is rendelkezik. Ezeknek a gépcsaládtagoknak a konstrukciója, fő darabjai az előzőekkel többé-kevésbé megegyezőek.

Az ismertetett konstrukciós megoldások – a bemutatón is tapasztalható – nagyteljesítményű biztonságos üzemeltetést tesznek lehetővé 7-8 km/h munkasebesség-tartományban. A bemutató alkalmával az érdeklődők megtapasztalhatták a MU-FARMER szárzúzó, mulcsozó gépcsalád kedvező munkaminőségi mutatóit, egyrészt a szármaradványok aprítása, másrészt az aprított anyag terítésének egyenletessége, illetve a visszamaradt alacsony tarlómagasság vonatkozásában.

Güttler mulcsozó müthing szárzúzó technika