fbpx

Nagyobb keretösszeg a baromfi állatjóléti támogatásra

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 03.

A 2019. évre szóló baromfi állatjóléti támogatási kérelmek beadási határideje 2019. április 15-e. A támogatás folyósítására a 2019. évi költségvetésben megközelítőleg 13 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre, ami meghaladja a korábbi évek keretösszegét.

A baromfitartó gazda támogatást vehet igénybe az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalás többletköltségeire, amennyiben biztosítja a takarmányok nemkívánatos anyagoktól való mentességét, a kíméletes állatmozgatásra és szállításra vonatkozó szigorúbb előírásokat, a jobb épület-mikroklímát, valamint csökkentett nyersfehérje tartalmú takarmányt használ.

Annak érdekében, hogy a támogatások minél előbb a gazdálkodókhoz juthassanak, a támogatási év április 16-tól az ezt követő év április 15-ig tart, olvasható az AM Sajtóiroda közleményében. A tényleges kifizetések mértéke a jogos támogatási igények nagyságától függ.

Haszonállataink korszerű körülmények között való tartása, jólétük biztosítása olyan kiemelt agárpolitikai cél, ami egybevág a fogyasztók és a társadalom állattartással szembeni igényeivel is. Magyarország tisztán állami forrásból több mint 10 éve támogatja azokat a baromfitartókat, akik vállalják, hogy a jogszabályokban előírt kötelező tartási feltételeken túlmutató, az állatok jóléte érdekében tett többletvállalásokat teljesítenek.