fbpx

NAK: ezt nem lehet csak úgy felfüggeszteni!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 24.

Fokozódó nehézségekre kell számítani az intenzív akvakultúrában, a kiskérődző-ágazatban, a víziszárnyas-tenyésztőknél, a nyúltenyésztőknél és az erdőgazdálkodóknál, ahol a kereslet drasztikus csökkenésével járó bevételkiesés már a gazdaság likviditása mellett a dolgozói bérfizetést is fenyegeti.

Kiesések, visszaesések

Vannak olyan állattartó telepek, ahol a dolgozók a fertőzéstől félve nem mennek be dolgozni – értesült tagjaitól a NAK. E helyeken komoly gond a kieső munkaerő pótlása. Szintén kiesésektől szenved a teljes halágazat, miután bezárult az exportpiac (a tavaszi halkészlet jelentős részét a külpiacon értékesítette az ágazat), de az intenzív akvakultúra hazai megrendelései is visszaestek – az áruházláncok tartják már csak a frontot.

Májusra éleződik

A kereslet visszaesése és a takarmányellátás bizonytalansága (importhalliszt- és szójabehozatali nehézségek) miatt a takarmányozást visszavették 30-40%-kal, ami napról napra milliós károkat okoz a gazdálkodóknak. Nagyjából egy hónapnál hosszabb takarmány-utánpótlási probléma már komoly fennakadásokat okozhat – állapítja meg az agrárkamara. Ennél még súlyosabb lehet a helyzet, ha megbetegedések lesznek a foglalkoztatottak közt. A helyzet súlyosbodásával a belföldi értékesítés is akadályozottá válhat. Májusban is kitart a mostani járványügyi helyzet, akkor az intenzív akvakultúra komoly értékesítési – ezzel együtt a teljes termelési láncot érintő – problémával fognak szembenézni. Ugyanakkor a megmaradt tavaszi halkészlet a tógazdaságoknak komoly gond mind az éves termelési terv, mind a likviditásuk miatt.

NAK-javaslatok

A NAK úgy látja, hogy a fel nem használt MAHOP-források és a strukturális alapok kárenyhítésre való átcsoportosítása, továbbá az EU likviditási csomagja segítheti az ágazati termelőket. A NAK hangsúlyozza, hogy az élőállatok tartását természetesen lehetetlen úgy felfüggeszteni, mint az ipari termelés számos ágát.