87 ellenőrzést hajtott végre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek beszállítóival szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás témakörében, 22 esetben állapítottak meg jogsértést, a bírság végösszege mintegy 315 millió forint volt – olvasható a hivatal 2020-as évértékelőjében.
Csalások, hamisítások, valamint a feketegazdaság témában
Kiemelt ellenőrzések száma 567, ennek eredményeként 839 tonna terméket vontak hatósági ellenőrzés alá, 34 esetben korlátozták a feltárt hiányosságokra hivatkozva az ellenőrzött vállalkozás tevékenységét, a kiszabott bírság végösszege a 116 millió forintot meghaladta.
A mezőgazdaságra épülő élelmiszer és feldolgozó ipar is érintett az ellenőrzésekben (Fotó: NÉBIH)
Egyéb tevékenységi területek
Az év végén elindult a kutyaszaporítók ellenőrzése is, állatgyógyászati készítmények lefoglalásával és a jogosulatlan állatorvosi tevékenység felderítésével egybekötve.
A házisertés-állományokat továbbra is sikerült megvédeni az afrikai sertéspestistől, a vadállományban szintén lassult a járvány terjedése. A madárinfluenza-járványt pedig szigorú intézkedésekkel és összehangolt munkával sikerült felszámolni a baromfitartók telepein.
Megalakult az élelmiszerrendész szolgálat, az állategészségügyi járványok hatékony kezelése érdekében pedig önálló szervezeti egységeként létrejött a NÉBIH-ben az Országos Járványvédelmi Központ.
A hivatal laboratóriumaiban több mint 1,6 millió mintából (ennek zöme mezőgazdasági eredetű: állategészségügyi, borászati és az élelmiszerlánc további termékei) mintegy 4,3 millió paraméterre végeztek vizsgálatokat a szakemberek.
A tavaly megkezdett feladatok túlnyomó része 2021-re is áthúzódik:
- a borászati törvényből adódóan az e-Pincekönyvi rendszer adattárházának és gördülékeny adatáramlásának kidolgozása;
- a Vendéglátás és közétkeztetés jó higiéniai gyakorlata útmutató új fejezeteinek megalkotása;
- a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer folyamatos kiterjesztése az újabb termékkörökre.
Cél, hogy az élelmiszerlánc működtetése során a vonatkozó jogszabályok betartásra kerüljenek (Fotó: NÉBIH)
A NÉBIH fő célja:
a termőföldtől az asztalig biztosítani az élelmiszerlánc zavartalanságát, előírásszerű működését, a mezőgazdaság szereplői és a hozzá kapcsolódó vállalkozók, a forgalmazók és a fogyasztók érdekében.
Forrás: NÉBIH