fbpx
360505

Nem a piacok bezárása a megoldás!

Írta: Csomor Zsolt - 2020 március 25.

A biztonságos élelmiszer-ellátásban kulcsszerepet játszanak a helyi piacok, ezért azok működése a koronavírus-járvány ideje alatt is kiemelt jelentőségű. Fontos azonban, hogy az árusok és a vásárlók egyaránt betartsák az óvintézkedéseket.

Nagy István agrárminiszter arra kéri az önkormányzatokat, hogy ne bezárással, hanem a piacok rugalmasabb nyitva tartásával és óvintézkedésekkel segítsék azt, hogy a vásárlók ne egyidőben koncentrálódjanak. Az agrártárca arra biztatja a piacra járó időseket, hogy lehetőleg maradjanak otthon, a bevásárlásaikhoz hozzátartozóik vagy az önkormányzatok segítségét kérjék.

Az új koronavírus-járvány lassításának érdekében kiemelten fontos, hogy mindenki betartsa az óvintézkedéseket,  akinek tünetei vannak, ne menjen piacra, s maradjon otthon. Aki piacra megy, ott is tartsa másoktól a legalább 2 méteres távolságot, s kerülje  a szoros érintkezést. Ne fogdossa össze az árut, és alaposan mosson kezet vásárlás előtt és után is.

A piacok sok ezer magyar termelő megélhetését teszik lehetővé, a vásárlók pedig egyedi, kézműves élelmiszerekhez juthatnak. Ne fosszák meg a piacok ettől a lehetőségtől a fogyasztókat, inkább tegyék lehetővé ezt az alternatív vásárlási lehetőséget. Az agrárminiszter véleménye szerint a koronavírus-járvány ideje alatt a piacokon történő vásárlás nagyobb biztonságot nyújt a fogyasztók számára a zárt terű bevásárlóközpontoknál.

CÍMKÉK koronavírus