Növényvédelmi lehetőségek és megoldások

Szezonnyitó rendezvényén a kukorica, napraforgó és a kalászosok növényvédelméről és az aktuális fajtakínálatról tájékoztatta a Fejér megyei termelőket a Syngenta. A szakértők ezúttal is a vetésváltás, az alapgyomirtás, a jó technológiák megválasztására és a talajélet megtartására, a kultivátorozás fontosságára hívták fel a figyelmet.

Máté Endre kísérleti vezető és Vereczkey Katalin kukorica termékfelelős arról számolt be, hogy a tavalyi esős időjárás mellett a preemergens + (ha szükséges) posztemergens védekezés adta a legjobb védelmet. Régi vita, hogy korai vagy késői gyomirtást válasszanak a termelők. Ismert, mondták a szakértők, hogy a kukorica különösen érzékeny, kritikus időszaka a 2-6 levél közötti állapota, illetve a csőkezdemény kezdete. Befolyásolja a terméseredményt, ha bármilyen stressz éri ekkor a kukoricát. Későbbiekben a tápanyag- és a vízfelvétel ellensúlyozza a kiesést, de sosem egészben. Előfordulhat, hogy emiatt a genetikai potenciált nem teljesíti a kukorica. Míg egy késői gyomirtás esetén küszködik a vele egyszerre fejlődő gyomokkal, addig a kelés előtti kezelést választva még szükség lehet egy újabb védekezésre.

Tanácsként elhangzott, hogyan lehet felvenni a küzdelmet az olyan gyomok ellen, amelyek túlnőtték az érzékeny időszakot. A permetléhez ammónium-nitrátot vagy a Pallos nevű készítményt adagolva fokozható a gyomirtó hatása. A műtrágya megoldás a kemény vízzel készített permetlé javítására is, használata eltolja a víz ph-értékét savas irányba, ezáltal a levélen keresztül jobb lesz a gyomirtó szer felszívódása. A nehezen írtható évelő és magról kelő kétszikű gyomok esetén egy gyomirtó csomagot, az úgynevezett adjuvánsos formulációt javasolják. A termék esőálló, gyors és hatékony. A csomagban lévő gyomirtó szer stoppolja a növényt, két hét után elüti. A gyors elpusztulást itt is segíti az ammónium-nitrát vagy a Pallos hozzáadása.

Bálint Tóth János
fajtakínálat kalászosok kukorica kultivátorozás napraforgó Syngenta talajélet