Növényvédő szerek hatékonyságának fokozása levéltrágyával

A növény tápanyagellátása levéltrágyázással jó hatással van a növényvédő szerek hatékonyságának fokozására. Nincs két azonos év! Folyamatosan figyelemmel kell kísérni a növény fejlődését befolyásoló környezeti hatásokat.

A gabona fejlődését leginkább befolyásoló időpontok az őszi kelés, kelés utáni bokrosodás, illetve kora tavaszi bokrosodás. Gyökérképzéshez, bokrosodáshoz jó hatású a felvehető foszfort tartalmazó levéltrágya (Phosfik Cu – 1,5 l/ha felvehető foszforos sav). A bokrosodás végére már eldől, hogy milyen termés várható. Kialakul a kalászorsó, a kalász szám és a várható magszám.

A levélen keresztüli tápanyag-utánpótlásra akkor van szükség, amikor a növény egy olyan fenológiai stádiumba lép, amikor valamilyen elem iránt megnő az igénye.

A bokrosodás végi regulátorozás javítja a növény bokrosodását (ezt hengerezéssel is lehet fokozni) és jelentősen növeli a gyökér mennyiségét, rövidíti a kalászorsót és meghosszabbítja a vegetációt.

A levéltrágyázás a tápanyag-utánpótlás hatékony kiegészítő és költségkímélő módszere. Nagyon fontosnak tartom a növény jó kondícióját és jó egészségi állapotát. A gombaölő szeres védekezést prevencióban végzem széles hatásspektrumú strobilurinnal (Amistar Xtra, 0,8 l/ha) kétnóduszos állapotban. Ez fokozza a levélfelület növekedését, ami nagyobb felületet jobb asszimilációt eredményez.

– A savas reakció a vizes oldatban, 1%-os hígításban – pH 4,8 – jelentősen lágyítja a kemény vizet.

– Az alacsony pH-nál kisebb a fitotoxikus hatás veszélye.

– Magas nitrogéntartalma miatt jelentős zöldítő hatása van.

A kipermetezésnél egyrészt nagyon fontos az apró cseppek képzése, másrészt hogy a lapos sugarú szórófejek egymással 60°-os szöget bezáró kettős szórófej tartóval (dupla mennyiségű szórófej) legyenek elhelyezve. Ez segít abban, hogy a kalászpermetezésnél a kalász mindkét oldala megfelelő fedettségű legyen.

Kiváló az ár-érték aránya és nagyon jelentősen javította a fungicidek hatását.

A gabonatermesztés fő célkitűzése a növény termés potenciáljához közeli terméseredmény elérése az ésszerű ráfordítások keretén belül, és az, hogy megfelelő jövedelem, profit képződjön. A lombon át történő utánpótlásra szükségünk van a gyökér csökkent működése, a növényi életfolyamatok serkentése miatt.Stresszes helyzetek esetén a növény nehezen veszi fel a betömörödött oxigénhiányos talajból a tápanyagot. A fiatal gabona sekélyen gyökeresedik, nedvesség hiányában nem tud elegendő tápanyagot felvenni, ezért fordulhat elő, hogy a tápanyaggal jól ellátott talajon az egészségesnek látszó növények alsó levelein tápanyag hiány tünetei jelentkeznek. A Green-Go hatására a növények fejlődése gyorsabb, a betegség ellenálló képessége jobb. A levéltrágyában található mikroelemek segítik a növényállomány jobb kondícióját, így a növény egészségügyi problémái is jelentősen csökkennek.

Pájtli József
levéltrágya növényvédő szerek