Bezárás

Növényvédő szerek hatékonyságának fokozása levéltrágyával

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 21.

A környezeti, főleg klimatikus tényezőknek a kártevők és a betegségek megjelenésére gyakorolt hatása általában ismert, de sokan nem tudják, hogy e környezeti feltételek a tápanyagok felvételét, hatását is sok vonatkozásban módosíthatják. A fény, a hőmérséklet és a páratartalom elsősorban a növények asszimilációs tevékenységén keresztül hat a tápelemek felvételére.

A növény tápanyagellátása levéltrágyázással jó hatással van a növényvédő szerek hatékonyságának fokozására. Nincs két azonos év! Folyamatosan figyelemmel kell kísérni a növény fejlődését befolyásoló környezeti hatásokat.

A gabonának fejlődésének intenzív szakaszaiban, illetve a késői tavaszi fagyok, böjti szelek, szárazság okozta vízhiány esetén, nagyobb mennyiségű tápanyagra van szüksége.

A gabona fejlődését leginkább befolyásoló időpontok az őszi kelés, kelés utáni bokrosodás, illetve kora tavaszi bokrosodás. Gyökérképzéshez, bokrosodáshoz jó hatású a felvehető foszfort tartalmazó levéltrágya (Phosfik Cu – 1,5 l/ha felvehető foszforos sav). A bokrosodás végére már eldől, hogy milyen termés várható. Kialakul a kalászorsó, a kalász szám és a várható magszám.

Ezen időszakban nagy szükség van mikroelemek pótlására: mangánra (Mn) és magas nitrogén szintnél (160-180 kg/ha összhatóanyag) rézre (Cu).

A levélen keresztüli tápanyag-utánpótlásra akkor van szükség, amikor a növény egy olyan fenológiai stádiumba lép, amikor valamilyen elem iránt megnő az igénye.

Ilyen stádium a szárba indulás – itt nagy mennyiségű magnéziumra (Mg) van szüksége a növénynek. A tápanyagot már a bokrosodás végén ki kell juttatni, hogy a növény fel tudja venni a szükséges mennyiséget a zavartalan fejlődéséhez, mivel ez az asszimiláció legfontosabb eleme és gyökéren keresztül nem biztos, hogy rendelkezésre áll a teljes mennyiség (Keserűsó, EpsoTop – 10 kg/ha).

A bokrosodás végi regulátorozás javítja a növény bokrosodását (ezt hengerezéssel is lehet fokozni) és jelentősen növeli a gyökér mennyiségét, rövidíti a kalászorsót és meghosszabbítja a vegetációt.

A satnya növény lombon keresztül kijuttatott tápanyaggal gyorsan megerősödik. A mikroelemek nélkülözhetetlen tápelemek, mennyiségük ugyan nem jelentős, de hiányuk nagymértékben befolyásolhatja a termés mennyiségét és minőségét.

A levéltrágyázás a tápanyag-utánpótlás hatékony kiegészítő és költségkímélő módszere. Nagyon fontosnak tartom a növény jó kondícióját és jó egészségi állapotát. A gombaölő szeres védekezést prevencióban végzem széles hatásspektrumú strobilurinnal (Amistar Xtra, 0,8 l/ha) kétnóduszos állapotban. Ez fokozza a levélfelület növekedését, ami nagyobb felületet jobb asszimilációt eredményez.

A jó permetlé készítéshez is fontos szerepet játszik a fungiciddel együtt felhasznált levéltrágya(Green-Go 24-8-16 + mikroelemek – B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn 2 kg/ha, 200 liter vízzel).

– A savas reakció a vizes oldatban, 1%-os hígításban – pH 4,8 – jelentősen lágyítja a kemény vizet.

– A savas pH csökkenti a permetlécseppek felületi feszültségét, hatékonyabb a felszívódás, jobb a permetlé borítás, csökkenti az aktuális hidrolízis negatív hatását.

– Az alacsony pH-nál kisebb a fitotoxikus hatás veszélye.

– A növény számára gyorsan és hatékonyan felvehető. A gyártás során alkalmazott speciális foszfor forma következtében a tápanyagtartalom gyorsan felszívódik a leveleken keresztül.

– Magas nitrogéntartalma miatt jelentős zöldítő hatása van.

– A savas reakciónak köszönhetően gátolja a fúvókák eltömődését is.

A kipermetezésnél egyrészt nagyon fontos az apró cseppek képzése, másrészt hogy a lapos sugarú szórófejek egymással 60°-os szöget bezáró kettős szórófej tartóval (dupla mennyiségű szórófej) legyenek elhelyezve. Ez segít abban, hogy a kalászpermetezésnél a kalász mindkét oldala megfelelő fedettségű legyen.

A fenti levéltrágyát három alkalommal használtam a gabona gyomirtásához s a gabona két fungicides permetezéséhez. (Még kalászolás után virágzáskori használata sem okozott perzselést.)

Kiváló az ár-érték aránya és nagyon jelentősen javította a fungicidek hatását.

2007-ben a világpiacon több mint 200%-kal emelkedtek a műtrágyaárak. A terményárak szintén emelkedtek, de ennél jóval konszolidáltabban, viszont 2008 második felében nem várt óriási zuhanást mutattak. Ez sajnos 2010 harmadik negyedévéig tartott, s még párosult jelentős természeti csapásokkal is. Az alacsony jövedelmezőség, amely jellemezte az elmúlt időszakot nem tette lehetővé, hogy a növényeknek a talaj tápanyag-utánpótlása optimális legyen. Az elmúlt 20 évben ez egyre inkább romlott. A szükséges tápanyag-utánpótlás a nitrogéntrágyázásra korlátozódott.

A gabonatermesztés fő célkitűzése a növény termés potenciáljához közeli terméseredmény elérése az ésszerű ráfordítások keretén belül, és az, hogy megfelelő jövedelem, profit képződjön. A lombon át történő utánpótlásra szükségünk van a gyökér csökkent működése, a növényi életfolyamatok serkentése miatt.Stresszes helyzetek esetén a növény nehezen veszi fel a betömörödött oxigénhiányos talajból a tápanyagot. A fiatal gabona sekélyen gyökeresedik, nedvesség hiányában nem tud elegendő tápanyagot felvenni, ezért fordulhat elő, hogy a tápanyaggal jól ellátott talajon az egészségesnek látszó növények alsó levelein tápanyag hiány tünetei jelentkeznek. A Green-Go hatására a növények fejlődése gyorsabb, a betegség ellenálló képessége jobb. A levéltrágyában található mikroelemek segítik a növényállomány jobb kondícióját, így a növény egészségügyi problémái is jelentősen csökkennek.

A lombtrágyázás növeli a beltartalmat, a termésbiztonságot, és ezáltal javítja a jövedelmezőséget is. A lombtrágyák használatának szükségességét és a termés minőségére valamint mennyiségére gyakorolt kedvező hatását tehát számos az előzőekben felsorolt érv alátámasztja.

Pájtli József