fbpx

Egyszikű, kétszikű, nagyszerű – Axial One a kalászosok gyomirtószere

Írta: - 2017 február 24.

Évről-évre egyre nagyobb figyelmet igényel a kalászosok gyomirtása.

A változó gyomflóra a jól bevált gyomirtási technológiák sikerességét nagyban befolyásolja. A megszokott hagyományos búzagyomok – mint a pipacs, szarkaláb, ebszékfű (lásd 1-2 fotó) – mellett szembetűnő az egyszikű gyomnövények tömeges megjelenése. Szinte egyik évről a másikra korábban nem látott mértékű nagy széltippan-, vadzab-, tarackbúza- vagy ecsetpázsit-fertőzés tapasztalható egyes táblákon (lásd 3. fotó).

1-2. fotó: Hagyományos gyomnövények kalászosban: szarkaláb, pipacs

3. fotó: Erős nagyszéltippan-fertőzés

A változó gyomflórának számos oka van, melyek közül az alábbiak a legjelentősebbek.

Szokatlan, szélsőséges időjárási körülmények: enyhébb időszakok télen, a folyamatosan csírázó gyomok megerősödnek a tavaszi gyomirtás idejére (lásd 4. fotó), csökkenő fagyos napok száma, az évelők túlélőképlete megerősödik, erőteljesebb mezeiacat-kihajtás tavasszal, egyenetlen csapadékeloszlások a vegetációs idő folyamán, vontatott, elhúzódó kelés, szárazabb évjáratokban a gyors felmelegedést hozó időszakok következtében, szokatlan csírázási ütem, és a gyors felmelegedést mutató, rövid tavaszokon kevesebb figyelem, idő marad a kalászosok gyomirtására.

4. fotó: Enyhe tél: korai gyomosodás búzában

Változó talajművelési rendszerek, csökkent, forgatás nélküli, sekély talajművelés terjedése.

Ellenőrizetlen külföldi vetőmag használatával megnő az egyszikűek felszaporodásának kockázata.

Változó termesztéstechnológia, korábbi, szeptemberi vetésidő, hibrid kalászosok elterjedése, kisebb vetőmagmennyiség.

A változó gyomflórában eredményes gyomirtáshoz feltétlen szükséges a megfelelő, széles spektrumú, megbízható hatékonyságú, szelektív gyomirtószer kiválasztása. Ezt úgy tudjuk megtenni, ha ismerjük a területünket, a táblánk gyomviszonyait és a rendelkezésre álló készítményeket. A felszaporodó egyszikűek már viszonylag alacsony számú előfordulásukkal is jelentős terméskiesést okozhatnak (pl. héla zab 5 db/m2), ezért védekezni szükséges ellenük.

Az Axial One kalászos gyomirtószer segítséget nyújt ebben.

A készítmény kettős hatóanyagtartalmú, a jól ismert floraszulam mellett tartalmaz egy új hatóanyagot, a pinoxadent, ami kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a kalászosok egyszikű gyomnövényei ellen. A kezelés időpontjában különböző fejlettségű gyomnövényeket kitűnő hatékonysággal irtja, szinte bármely fenológiában.

A gyomirtó szer a két különböző hatásmechanizmusú hatóanyagának köszönhetően széles gyomirtási spektrummal rendelkezik, egy menetben kijuttatva nyújt megoldást mind az egyszikű mind a kétszikű gyomnövények ellen. Hatékony a kalászosok legfontosabb gyomnövényei ellen, gyomirtási spektrumába tartozik többek között a nagy széltippan, vadzab, parlagi ecsetpázsit, galaj, pásztortáska, pipacs, kék búzavirág, ebszékfű, repcsényretek, vadrepce, repce árvakelés, tyúkhúr. Emellett mellékhatással rendelkezik a mezei acat ellen, a kezelés időpontjában tőlevélrózsás acat nem megy magszárba, a búza kalászszintje alatt marad, és magot nem érlel.

A felszaporodófélben lévő, egyre nagyobb területen gondot okozó nagy széltippan ellen a hagyományosan használt készítményekhez mérve kiemelkedő gyomirtó hatással bír az Axial One készítmény. Az ősszel és tavasszal is csírázó, a kezelés időpontjában különböző fejlettségű széltippanokat kitűnő hatékonysággal irtja, szinte bármely fenológiában.

A készítmény állománykezelésre alkalmas, a gyomnövények megjelenésétől függően kijuttatható ősszel, illetve tavasszal is.

A készítmény folyékony formulációjú, javasolt dózisa 0,75-1,3 l/ha. A magasabb dózist későbbi kijuttatáskor, fejlettebb gyomnövények esetében ajánljuk. Valamennyi engedélyezett kultúrában a készítményt egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal lehet felhasználni. Utóvetemény-korlátozás nincs, bármely kultúra vethető az Axial One használata után. Zab és durumbúza kivételével bármely kalászos gabonában biztonsággal használható.

Tóth Csantavéri Szilvia
Fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.