Bezárás

Olvasd el, mielőtt búzát vetsz kukorica után!

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 október 20.

Azt már tudjuk, hogy 60.000 Ft felett van a búza ára, de mielőtt meggondolatlanul növeljük a kalászos vetésterületünket, alábbiakban összegyűjtöttük a hasznos tippeket.

A búza minőségét 1/3 arányban a fajta, 1/3 arányban az ökológiai tényezők és 1/3 arányban az agrotechnikai elemek határozzák meg. Az elmúlt csapadékos időszak miatt a gabonavetés az optimális vetésidőn túlnyúlik, viszont az előrejelzések szerint az időjárási kedvezőbbre fordul. Az akár 60.000ft/t-t is meghaladó, kiemelkedő gabonaárak hallatán sok gazda bizonyára elgondolkodik, hogy a kukorica után, még most ősszel kalászost vessen.

 

 

3+1 tipp a kukorica utáni búzavetéshez

Ezekben a hetekben közel egymillió hektárról kerül le kukorica, aminek egy jelentős részére még gabonát terveznek a termelők. A szeszélyes őszi időjárás szoros időbeosztást követel meg a gazdától, lesni kell az időjárási előrejelzést a kombájn miatt is, a magágy-előkészítés, majd a vetés miatt is, ráadásul a gazdász abc alapján a gabonánk vetésére is szűkös lenne az időnk. Nézzük meg, hogy ebben a szűk időintervallumban még mire kellene odafigyelni ahhoz, hogy sikeres őszi vetésünk legyen még:

  • A fajtaválasztásnál mindenképpen érdeklődjünk a fajta kezdeti fejlődésének intenzitásáról. A stabil és gyors gyökérfejlődés ugyanis a kezdő lökés, ekkor alapozza meg a növény a későbbi esélyeit.
  • Kérdezzünk rá a fajta bokrosodási képességére is! Hiszen egy késői vetésnél (lássuk be: október közepe van, és a talajok csapadéktól áztattak) egy indokolatlanul ritka állomány már gyenge kalászszámot és így gyenge terméseredményt jósolna.
  • Nagyon figyeljünk oda a vetőmag minőségére is! A Karintiánál egy mikroelemekkel dúsított speciális, PLUSZ kezeléssel látják el az őszi kalászosokat, így az egyébként is intenzív kezdeti fejlődéssel bíró bőtermő fajták plusz energiatámogatást kapnak. Mivel csírakorban a legkitettebb, a legérzékenyebb a mag, ezzel a kezeléssel a Karintia kalászos vetőmagjai
    • hatékonyabb gyökérfejlődési eréllyel bírnak,
    • gyorsabb és egyenletesebb kelést produkálnak,
    • a fokozottabb fotoszintézis révén intenzívebb fejlődést produkálnak.

 

Gyorsan, de mit?

Gyors és precíz logisztikával segíti a Karintia a gazdákat kukorica-betakarítás idején is. A megrendelés után néhány napon belül a termelő telephelyén lehet már a bőtermő őszi búza vetőmag. A termelőnek csupán a fajtát kell kiválasztania. Októberben pedig már olyan fajtát kell választani, ami azon kívül, hogy bőtermő, a késői vetésre is alkalmas.

Csökkentse kockázatát, válasszon a Karintia PLUSZ kezelésű bőtermő őszi búzafajták közül. A Karintia az alábbi, későn is vethető bőtermő őszi búzákat ajánlja a gazdák figyelmébe:

 

CHRISTOPH

MAURIZIO

MIDAS

 

 

 

 

Annak érdekében, hogy a Karintia Kft. az Ön termőhelyére a legalkalmasabb fajtát tudja ajánlani, keresse meg szaktanácsadóinkat, az ország bármely pontján:

www.karintia.hu
+36 94 572 054
[email protected]