fbpx

Minden, amit tudni kell a John Deere Cool-GardTM II hűtőfolyadékról

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 október 20.

A John Deere Cool-GardTM II használatra kész, előkevert hűtőfolyadék, melyet a John Deere az éghajlati viszonynak megfelelően – a fagyállósági határhőmérsékletet figyelembe véve – különböző koncentrációkban állít elő.

A mérsékelt éghajlati övezetbe tartozó Magyarország éghajlati sajátosságai miatt az újonnan értékesített John Deere motoros gépek 50/50-es előkevert hűtőfolyadékkal feltöltve kerülnek leszállításra. A termék kereskedelmi forgalomban is ebben a koncentrációban érhető el, a fagyállósági határhőmérséklete –37 °C.

 

Tulajdonságok és előnyök:

  • Megfelelő használat és rendszeres minőség-ellenőrzés esetén a hűtőfolyadék élettartalma 6 év vagy 6000 üzemóra. Ezzel csökkenthetők a gyakori hűtőfolyadék-cseréből adódó költségek és a folyadékcseréből eredő hosszú leállási idők.
  • A John Deere Cool-GardTM II nagy termikus és oxidációs stabilitással rendelkezik, ami elengedhetetlen a hűtött kipufogógáz-visszavezetéssel (EGR) ellátott motorok üzemeltetéséhez.
  • Védelmet biztosít a korrózió és a lerakódások ellen, ezáltal segít megnövelni a hűtőfolyadék-szivattyú élettartalmát, és segít csökkenteni a motorblokkban kialakuló kavitációt.
  • Keserű anyagot tartalmaz, mely védelmet biztosít a lenyelés ellen.
  • Használata segít hozzájárulni a 20%-kal hosszabb kötelező szervizperiódusok eléréséhez.

 

Cool-Gard II

 

Cool-GardTM II tesztcsíkok

Ahhoz, hogy a 6 évnyi vagy a 6000 üzemórányi élettartam elérhető legyen, évente ellenőrizni kell a hűtőfolyadék fagyáspontját, pH-értékét, valamint a kavitáció- és korróziógátló képességét, mivel a motor üzeme közben a hűtőfolyadék hígulhat, és szennyeződések rakódhatnak le benne. Ezek a tulajdonságok egyszerűen meghatározhatók a John Deere Cool-GardTM II tesztcsíkok segítségével (a fagyási hőmérséklet meghatározható refraktométerrel is).

 

Cool-GardTM II Extender

Amennyiben a tesztcsíkos ellenőrzés arra utal, hogy a hűtőfolyadék kavitáció- és korróziógátló tulajdonságai megromlottak, abban az esetben használja a Cool-GardTM II Extender folyadékot, ezáltal megspórolhatja a teljes hűtőfolyadék-mennyiség cseréjét.

 

GY. I. K.

A Cool-GardTM II hűtőfolyadék kompatibilis a piacon elérhető más márkájú, nagy teljesítményű dízelmotor-hűtőfolyadékokkal?

Igen, a Cool-GardTM II kompatibilis a piacon kapható legtöbb nagy teljesítményű dízelmotor-hűtőfolyadékkal, de a keverésük csak kellő körültekintéssel ajánlott. A fejlesztés során ASTM D6210 szabvány szerint tesztelték a Cool-GardTM II hűtőfolyadék kompatibilitását más, nagy teljesítményű dízelmotoroknál alkalmazott hűtőfolyadékkal. A Cool-GardTM II biztonságosan keverhető a Caterpillar ELC, Detroit Diesel PowerCool Plus, Cummins ES Complete és Cummins Optima hűtőfolyadékokkal (3:1; 1:1 vagy 1:3 arányban).

A Cool-Gard A Cool-GardTM II kompatibilis a normál kereskedelmi forgalomban kapható hagyományos autóipari hűtőfolyadékokkal?

Igen, a termék összetevői szempontjából kompatibilis, de meg kell jegyezni, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható autóipari hűtőfolyadékok használata nem ajánlott a nagy teljesítményű dízelmotoroknál, ugyanis a legtöbb autóipari felhasználásra szánt hűtőfolyadék fejlesztésénél nem fordítanak kellő hangsúlyt arra, hogy minimalizálják a kavitáció kialakulásának lehetőségét. Amennyiben mégis ilyen hűtőfolyadékkal hígítja a Cool-GardTM II hűtőfolyadékot, abban az esetben növeli a kavitáció kialakulásának kockázatát, mely a motor károsodásához vezet.

Mi történik, ha hűtőfolyadék kerül a motor kenőrendszerébe?

Az etilén-glikol bázisú hűtőfolyadékok kedvezőtlen hatással vannak a motorolajra. Az etilén-glikol tönkreteszi a motorolaj kenőképességét. Bármilyen kis mennyiségű hűtőfolyadék bejutása a motor kenőrendszerébe motorkárosodáshoz vezethet. Ha a glikol-víz keverék kiszorítja a kenőanyagot a kenési helyekről, a kenési és terhelés-tűrőképesség megszűnik, és gyorsan erős kopás, motorkárosodás következik be.

 

További információért keresse a KITE Zrt. Alkatrész-értékesítési menedzser kollégáit!

 

 

 

KITE Zrt.