fbpx

Ön ARAT vagy csak aratgat? – Így lehet napi 8-10 hektárral többet betakarítani

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 15.

„Napi 8-10 hektárral kevesebbet tudtam aratni a területek jellegzetességei és a kombájnom gyári adottságai miatt. Ezért minden egyes munkanap az elmaradt bevételem 180-200 ezer forint volt. A változékony időjárás miatt lecsökkent a használható napok száma, így kiemelten fontos, hogy hatékonyan, gyorsan és kisebb költséggel tudjuk betakarítani a gabonát. ”

Szaniszló Máté, az Agroszán Bt. tulajdonosa Borsodban, 420 ha saját területen gazdálkodik, valamint 900 ha-on béraratást végez az Alföldtől a Szlovák határig. A talajadottságok és a terméshozamok is nagyon változékonyak. A sík területtől kezdve a meredek emelkedőkig, a gyenge gabonától a nagy terméshozamokig minden megtalálható.

Milyen problémával fordultál az Agrooptimához?

A kombájnom 460 le-s motorja nagyobb terheléskor: fogósabb, erősebb foltba, dombosabb részhez, vagy süllyedős talajhoz érve 2200-as motorfordulata – ahol a cséplő megfelelően dolgozik – 1950 1/perc-re is leesett. Ilyenkor lassabban tudtam haladni, mint a kombájn áteresztőképessége megengedett volna. Főleg gabona-béraratásnál ez az időveszteség nem engedhető meg.

Milyen hátrányt okozott a fordulatszám ingadozása, a gép gyengesége?

Nem tudtam kihasználni a kombájn cséplő- és tisztítórendszerének az áteresztő-képességét. Lassabb volt vele munka, és ez jelentős anyagi veszteségeket okozott.

Miért épp az Agrooptima?

Ez egy hosszabb történet. Megkeresett egy másik cég, hogy vállalják a gép erősítését, optimalizálását. Tetszett az ígéret, így belevágtam. Kijöttek, rátöltöttek egy másik beállítást a kombájnra, amely által erősebbé kellett volna válnia. A próba során nem éreztem erősebbnek a kombájnt, viszont sokkal többet fogyasztott a gyári beállításhoz képest. Mikor ezt mondtam nekik, módosítottak a beállításokon, így megjött a hiányolt erőtöbblet, viszont a fogyasztás még mindig sokkal magasabb volt a gyári értéknél. Számolásom szerint ez a többletfogyasztás 500 ezer forintos plusz kiadást jelentett volna nekem évente. Velük visszaállítattam a gyári állapotot. Az interneten kutatva csak egy céget találtam, aki rendelkezett a megfelelő referenciákkal, és korrekt tájékoztatást, segítséget adott.

A szekszárdi telephelyű Agrooptima Szerviz Kft. messzinek tűnt, ha el kell jönni hozzám, vagy nekem kell menjek a kombájn „agyával”. A korábbi kudarc után voltak aggályaim, viszont a referenciák és korrekt, részletes tájékoztatásuk a munkafolyamatról, a szerződésben is leírt garanciák bizalmat építettek, így belevágtam.

Milyen javulásokat tapasztaltál?

Mindjárt észrevettem a különbséget. A motor csúcsteljesítménye 10%-al növekedett, de sokkal rugalmasabb lett a gyárihoz képest. Nagyobb terheléskor sem esik 2100 1/perc-es fordulat alá a motorfordulat, és ezt is könnyedén, gyorsan kidolgozza. Nehéz körülmények között tudok vele úgy dolgozni, mint a gyári beállítással könnyű viszonyok között. 9,2 m-es vágóasztal van a kombájnon, szinte állandóan megy a szecskázó is. Ha nedves, fogós, nagy tömegű a szalma, akkor lehet igazán észrevenni a különbséget. Gyári beállítással a motorterhelés könnyű viszonyok között 97-98% volt, most az Agrooptima Optimalizált Beállítással 70-75%-ra csökkent. Nehéz körülmények között sem megy 90-92% fölé.

Változott a gép fogyasztása?

Hektáronként 1-1,5 literrel kevesebbet fogyaszt most a kombájnom, vonuláskor 1 l/km-ről lecsökkent 0,8 literre. Mindenképpen spórolok az eredetihez képest, nagyon hamar megtérült a befektetett pénzem.

Hogyan profitáltok még a munkánkból?

Gyorsaság. A változékony időjárás miatt nagyon fontos, hogy a termény időben a magtárakba kerüljön. Ha megázik, csökken a minőség, kipereg a szem. Egy nap alatt 8-10 hektárral többet tudunk learatni, kevesebb üzemanyaggal. Emelkedőnek felfelé, menet közben ürítve is bírja a motor.

Tapasztaltatok bármilyen mellékhatást?

Az optimalizálás előtt megállapodtunk az Agrooptimával, hogy bármilyen mellékhatás vagy túlfogyasztás esetén azonnal visszaállítjuk a gyári beállításra és visszakapom a beállítás árát. Ez a szerződésbe, munkalapra is le lett írva, 30 napos próbaidővel.

Semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam, ugyan úgy indul, olyan a hangja, a hűtővíz hőmérséklete –40 fokban is – stabilan 88-92 C fok között van, mint a gyárival. A jelenlegi optimalizált beállítás eredményesebb mint vártam, nagyon szépen, könnyedén és megbízhatóan dolgozik a gép már közel 2 éve.

Végül, ami mindenkit érdekel, mennyibe került ez Neked?!

Nos, ahogy mondtam, volt egy korábbi próbálkozás, amely némileg olcsóbb ajánlat volt, de semmilyen eredményt nem hozott. Az Agrooptima kombájnoptimalizálást 300-400 ezer forint között vállal, figyelembe véve a gép sajátosságait, technikai jellemzőit. Az enyém egy erős középkategória volt, nem mondanám olcsónak. De hát a gép sem volt az, és ha megtérülést nézem, akkor igazán nagyon jó döntés volt, így közel 2 év távlatában.

Ön is arat? Számoljon! Kérjen 60 napos tesztlehetőséget kockázat nélkül!

Miért jó az Agrooptima Optimalizálással folytatni a munkát?

  • Erőtartalék keletkezik a motorban: könnyebb munkavégzés, csökkenő üzemanyag-fogyasztás.
  • Nagyobb hozamú gabonában, amikor a motorerő volt a kombájn gyenge pontja, ki tudja használni a gép áteresztő képességét.
  • Emelkedőnek nem esik a fordulat: a cséplés, szecskázás minősége nem romlik.
  • Menet közbeni ürítés: idő-megtakarítás.

Munkamódszerünk lényege

  • Védjük a gép alkatrészeit -> biztonságos erő1
  • 4-8% fogyasztáscsökkenés2 -> gyors megtérülés
  • Ha van egyedi kérése, mondja el, és figyelembe vesszük!
  • A végzett munkára és a szerelt alkatrészekre örök garanciát vállalunk3
  • Biztonság. Erő. Referencia. 18 év tapasztalat. 6000 optimalizálás
  • 100%-ban magyar tulajdonú cég, hazai telephellyel.

Adja meg a gépe adatait, és kérjen ajánlatot

traktor-kombájn–optimalizálásra!

1 Nem építünk be tuningboxot, kizárólag gyári gépekkel és beállításokkal garantáljuk a biztonságos eredményt.

2 A fogyasztáscsökkenés akkor garantált, ha a gép műszaki állapota kifogástalan, és a használat során megfelelő vezetéstechnikával kihasználják az alacsony fordulati forgatónyomaték többletet. Betakarítógépeknél, ahol a motorfordulatot nem lehet csökkenteni, ott a létrejövő erőtöbblet miatt kisebb terhelésen üzemelő a motor könnyebben dolgozik, ezért csökken az üzemanyag felhasználás.  A feltüntetett érték az ügyfélvisszajelzések szerinti átlag.

3 Amíg a gép az ön tulajdonában van, él a garanciánk. Ha a gépet eladja, akkor a garancia idő a munka időpontjától számított 2 év. Részletek a dokumentációban.