fbpx

SOLA PROSEM szemenkénti vetőgépek

Írta: Szerkesztőség - 2018 április 20.

A SOLA az 1950-es években Spanyolországban (Calaf, Barcelonától 80 km-re) alapított gyár, mely elsősorban gabona- és szemenkénti vetőgépeiről ismert.

A SOLA PROSEM vetőkocsit az 1990-es években fejlesztették ki, majd 2002-ben mutatták be az új, mai napig gyártott sorozatát, a PROSEM-K-t, a SOLA legmodernebb vetőgépét. A különböző vázkialakítások és felszereltségi kombinációk a piac legszélesebb szemenkénti vetőgépkínálatát biztosítják a gazdák számára. A gépek fix-, teleszkópos vagy összecsukható vázas kivitelben, 4-24 soros változatban, fix vagy változtatható sortávval elérhetők. A SOLA szemenkénti vetőgépek legfőbb jellemzője a rendkívül robusztus, masszív kialakítás, mely visszaköszön a vázszerkezetben, a vetőkocsik talajnyomásában (180 kg) és a hajtásláncban is. Pl. az ezeknél a gépeknél általánosan megszokott csere-lánckerekes hajtás helyett Norton-szekrényes hajtóművel lehet a fordulatszámot változtatni. A masszív felépítés a gép tömegében is érződik, ez esetleg a kisebb traktoroknál sajnos gondot jelenthet. További fontos jellemzője a gépnek, hogy a vetőtárcsa speciális módon, mindöszsze mágnessel van rögzítve a vetőegységben, így gyakorlatilag eltűntek belőle a tipikus kopóalkatrészek. A duplatárcsás vetőegység tárcsái 9°-os szöget zárnak be egymással, ez a megoldás pedig – független intézetek vizsgálati eredményei is ezt igazolták vissza – növelik mind a tőtáv, mind pedig a vetési mélység egyenletességét.

A hazai piacon a legkeresettebb modell a PROSEM-K 300/6-75, 6 soros, tárcsás csoroszlyás, függesztett gép. A teleszkópos váznak köszönhetően a szállítási szélesség mindössze 3 méter. Műanyag magtartályai 55 literesek, a 3 db mikrogranulátum-szóró 28 literes, a kóracél műtrágya tartály pedig 1080 literes, a műtrágya kijuttatása is tárcsás csoroszlyával történik. A nagy LCD kijelzős, modern DICKEY-john PM300E monitorról minden fontos információ leolvasható. Alaphelyzetben két garnitúra (kukorica- és napraforgó-)vetőtárcsa és természetesen deflektor is jár a géphez. A versenytársakhoz képest a gép ára is rendkívül kedvező, a 2018-as tavaszi szezonban, akciósan nettó 20.900 euró. Mindez 2 év garanciával!

http://www.valkon.hu