Paprika – paradicsom hajtatás Syngenta módra

Írta: Szerkesztőség - 2014 június 10.

“Nem jól indult a paradicsomszezon”– hangzott a mondat Antal Gyulától, a Syngenta zöldség termékmenedzserétől. Bár az idei év kezdete kedvező időjárási viszonyokkal áldotta meg a paradicsomtermesztőket, ennek ellenére az árak csökkentek, nehezen tudták értékesíteni a termést. Az export sajnos nagyon kis mennyiséget ölel fel, az importtal pedig egész évben versenyeznie kell a hazai termelőknek a piacon. A Syngenta növényvédelmi technológiájának és fajtaválasztékának bővítésével, újdonságokkal próbál segíteni a fenti problémákon, továbbá az ilyen jellegű szakmai napokon személyre szabott konzultációkkal látja el a termesztőket, hogy munkájuk hasznos legyen.

A szakemberek szerint a fogyasztókban tudatosítani kell, hogy a hazai termelő által előállított áru ellenőrzött körülmények közül, a legtöbb esetben biológiai védelemmel ellátott létesítményből kerül ki. Az itt termesztett zöldség frissen, gasztronómiai és táplálkozástani értékeiből szinte semmit nem vesztve kerül a piacra. Nem utazik még szinte éretlenül napokig Európa országútjain, hanem a lehető legrövidebb idő alatt a fogyasztó asztalára kerül. Az ágazat nagy kitörési pontja lehetne, ha a hazai fogyasztás nőne, mert a mediterrán országokban például kétszer annyit esznek e zöldségfélékből, mint itthon.

A siker záloga az egyre jobb minőségre való törekvés

Dr. Csikai Miklós, az Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója helyt adott Antal Gyula gondolatainak. A kertészeknek olyan partnerekre, illetve magasan képzett szakemberekre van szükségük, akik tanácsait követve nyugodt szívvel tehetik le este fejüket. Fontos az ismeretek állandó bővítése, hiszen a piacon maradás és a versenyképesség érdekében be kell fogadni és tudni kell alkalmazni az innovációkat. Az új technológiai elemek és ismeretek akkor bírnak hasznosulni, ha a kertészetek képesek folyamatosan megújulni, ez a hosszú távúság titka.

El Faresben az erő

Rádi László a Syngenta termékszakértője rögtön egy újdonsággal indította ismertetőjét. Az EL Fares enyhén csípős, vastag falú, közép zöld színű paprika, rendkívül jó mérettartó (19-21), kiváló vegetatív generatív egyensúllyal rendelkezik, ami termelői szempontból nem elhanyagolandó. Erejét stabilan tartja, nem hajlamos görbülésre és antociánosodásra sem. Gyakorlatilag tavaszi termesztésben február közepétől ajánlják, illetve őszi termesztésben is jól viselkedik a fajta. Egyöntetűen jól szerepelt mind a Syngenta, mind egyéb külsős kísérletekben is. Pulton tarthatósága kiváló. Ez egy biztonságosan termelhető újdonság a Syngenta palettájáról.

A Glorieta F1 fehér színű fényes paprika, amely alkalmas korai termesztésre is, akár már január közepétől kiültethető. A nyári időszakban kálcium hiányra nem érzékeny, illetve görbülésre sem hajlamos. Nagy mennyiséget adó paprikafajta, melyet felkötött technológiába, egyszáras termesztésre ajánlja a Syngenta. A növényház fonálféreg fajokkal szembeni ellenállósága komoly biztonságot jelent a termelőnek.

Ha paradicsom, akkor Clodano F1

A Clodano F1 paradicsomfajtát a mintaként számon tartott Franciaországban választották ki a hazai termelők számára. Itt ugyanúgy szenvednek a termelők az importdömpingtől, és megoldásként a jobb minőséget, ízt, beltartalmat ígérő fajtákat kínálják a fogyasztóknak. A Clodano F1 termőképességben is állja a versenyt a legbővebben termő fajtákkal, színe, íze is kiemelkedő. Akár két hétig is pulton lehet tartani.

Átgondolt növényvédelem

A termelőknek érdemes úgy fajtát választani, hogy a növényvédelmi problémákhoz igazítsák a különböző rezisztenciákat, és mindemellett precíz tervet is igényel a kártevőkkel szembeni védekezés, e területek újdonságairól tartott előadást Horváth Boglárka, a Syngenta technológiai szakértője.

A termelőket folyamatos változások érik, mely természetesen a növényvédelmet is érintik, az elmúlt időszakban felmerülő nehézségekre próbál a Syngenta is mielőbb reagálni és megoldásokat nyújtani. Egyik ilyen a gyapottok-bagolylepke és a különböző bagolylepke lárvák elleni védekezés. Ezek paprikában és paradicsomban is jelen vannak, károsítják a generatív részeket, a bogyót, mely minőségromláshoz és a termés elvesztéséhez vezethet. Ám van megoldás: a Syngenta 2014-ben piacra dobta az Ampligo nevű szert, mely azonnali taglózó és hosszú tartamhatással tartja távol a kártevőket. Két különböző hatásmechanizmussal rendelkezik, mely egyrészt hat az imágókra is, másrészt azonnali táplálkozás leállítást biztosít. A kártevőt rögtön kikapcsolja, tojásölő hatása kiváló. Abban a pillanatban, mikor a lárva kikelne, gyakorlatilag még a berágás előtt elpusztul. A berágás meg sem történik!

Másik újdonság a kertészeti kultúrák és a kukoricák védelmére továbbfejlesztett Vertimec Pro, melyet a régi jól bevált abamectin hatóanyaggal ruházott fel a Syngenta, viszont új vízbázisú formuláció jellemzi.

A Syngenta szakmai napja a megbízható technológián át a vetőmagokig mindenre kínált megoldást a termelőknek, akik a terepbejárás során valóban a paradicsomban érezhették magukat.

A rendezvényen készült fotók megtekinthetőek a www.agraragazat.hu galériájában.