fbpx

Pénzjutalommal jár az idei Év Tanyája díj

Írta: Csomor Zsolt - 2019 november 06.

Az Év Tanyája szakmai díj kiírás a napokban jelenik meg az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet honlapján. A díj több kategóriában kerül meghirdetésre, s az előző évek gyakorlatától eltérően pénzjutalommal jár.

Az agrártárca több intézkedéssel is támogatja a tanyás térségek sajátos értékeinek megőrzését, valamint a tanyán élő emberek életszínvonalának és gazdálkodási feltételeinek javítását, emelte ki Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár Mórahalmon, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete és Mórahalom Város önkormányzata által szervezett Falugondnoki Konferencián.

A Tanyafejlesztési Program eddigi 9 éves működése során közel 2800 pályázat részesült pozitív támogatási döntésben, több mint 11 milliárd forint összeggel, olvasható az AM Sajtóiroda közleményében. Támogatásban részesültek többek között egyéni tanyagazdaságok, induló tanyagazdaságok, tanyagondnoki szolgálatok, valamint a vidéki tanyás térségek önkormányzatainak külterületi közösségi fejlesztései.

A 2014-2020-as programozási időszakban a tanyavillamosítást, valamint a külterületi utak karbantartását támogató intézkedések a Vidékfejlesztési Program keretében kerültek meghirdetésre. Ennek megfelelően a tárca tanyavillamosításra eddig 3 milliárd forint, külterületi helyi közutak fejlesztésére és kapcsolódó gépbeszerzésre pedig 46 milliárd forint támogatást ítélt meg. A tanyavillamosítást elősegítő felhívás 2020. április 3-ig még nyitva áll, ennek keretében pedig még az idei évben újabb döntések születnek az Agrárminisztériumban.

Az előző évekhez hasonlóan az idén is meghirdeti a minisztérium az Év Tanyája szakmai díj felhívását azzal a céllal, hogy magas szintű elismerésben részesüljenek azok az egyéni tanyagazdaságok, amelyek azáltal, hogy a természeti környezettel összhangban, tájba és az adott térség gazdasági és társadalmi szövetébe megfelelően illeszkedő tanyagazdaságot hoztak létre, jó mintául szolgálhassanak más tanyák számára.

A kiírás a napokban jelenik meg az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet honlapján. A díj több kategóriában kerül meghirdetésre és – az előző évek gyakorlatától eltérően – pénzjutalommal jár, tette hozzá az államtitkár.