fbpx

Tudatos gazdálkodás Phylazonit baktériumkészítményekkel

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 február 26.

A Mezővas Kft. cégfilozófiája a hosszú távú gondolkodás. Felismerték a változtatás szükségességét, ezért átálltak a forgatás nélküli gazdálkodásra. Technológiájuk szerves részét képezik a Phylazonit baktériumkészítmények, amik jelentősen hozzájárulnak a sikereikhez.

 

Talajmegőrzés a jövő generációi számára

A Somogy megyei Zselic területén három évtizede kezdett szántóföldi növénytermesztésbe Vass Zoltán, aki 2 évvel ezelőtt nyugdíjba vonult, s átadta az irányítást gyermekeinek. A családi gazdálkodásban azóta Zsófia az adminisztrációs feladatokat, András pedig több mint egy évtizedes tapasztalattal a háta mögött a növénytermesztést és a bérmunka-szolgáltatást irányítja. Beszélgetésünk alkalmával Andrást először arra kértük, mutassa be a gazdaságukat.

phylazonit baktériumkészítmények
Vass András a Mezővas Kft. ügyvezetője

 

– Jelenleg 770 hektár területen végzünk – immár hosszú évek óta – forgatás nélküli szántóföldi növénytermesztést Bárudvarnok környékén lévő területeinken. További mintegy 700 hektár teljes integrációját is ellátjuk az alapműveléstől a vetésen át, egészen a betakarításig. Erősen dombos vidéken található talajaink zöme kilúgozott barna erdőtalaj, ahol jellemzőek az eróziós foltok. Földjeink 10-25 aranykorona értékűek, termesztett növényeink pedig az árpa, búza, kukorica, szemescirok, repce és a napraforgó.

A növénytermesztésünk fő pillére a szántás nélküli talajművelés, a Phylazonit technológia, az okszerű tápanyagutánpótlás, valamint a rendszeres pH-javítás. Fontosnak tartjuk, hogy talajaink termőképességét a következő generációk számára is megőrizzük.

 

Javítja a termőképességet, megőrzi a csapadékot

Mi inspirálta Önöket, hogy felhagyjanak a szántással?

Talajvédelmi szempontok vezéreltek bennünket, a csapadékmegőrzés miatt tértünk át a forgatás nélküli talajművelésre. Bizonyos kultúrák esetében egy évtizede végezzük ezt a kíméletes talajművelési módot. Miután megtapasztaltuk annak előnyeit, 5 évvel ezelőtt saját területeink teljes egészén felhagytunk a szántással. Ugyan korábban is használtunk Phylazonit termékeket, de ettől kezdve a technológiánk szerves részévé vált.

Melyik Phylazonit készítményt próbálták ki először, és miért?

– Ezen a vidéken nem ritka a 10-12 tonnás kukoricatermés, így rengeteg szármaradvány marad a területen betakarítás után. Ezért próbáltuk ki a Phylazonit Tarlóbontót, igen meggyőző eredménnyel. A baktériumkészítménynek köszönhetően még a nagy mennyiségű szármaradvány is kiválóan elbomlik, ennek köszönhetően tökéletes magágyat készíthetünk tavasszal. A tarlóbontó többéves alkalmazása után ráadásul egyértelműen tapasztalható, hogy javítja a talaj pH-értékét és a humusztartalmát, növeli a szervesanyag-tartalmát.

 

phylazonit tarlóbontó szármaradvány
A különösen szármaradványos terület sem akadály a Tarlóbontó számára

 

Amikor édesapám kísérletezni kezdett a forgatás nélküli talajműveléssel, voltak annyira leromlott talajaink is, amik meg sem közelítették gazdaságunk termésátlagát. Az új technológiával ezeket a területeket is feljavítottuk: tavaly egy ilyen táblán 9 tonna feletti búzaátlagot értünk el, amihez a Phylazonit is hozzájárult. A tarlóbontót az összes kapásnövény esetében alkalmazzuk az őszi betakarítás után a szármaradvány csökkentésére, de kezeljük a tarlókat akkor is, ha repce után ősszel árpát vagy búzát vetünk, vagy épp fordítva, gabona után repcét.

Mivel a tarlóbontó bizonyított, hamarosan a talajoltó és regeneráló baktériumtrágyákat is kipróbáltuk, s alkalmazzuk azóta is. A Phylazonit technológia még a növénybetegségek elleni küzdelemben is segíti a munkánkat.

 

Robbanásszerű, egyenletes kelés

Mit tart napjaink legnagyobb növénytermesztési kihívásának?

– Számunkra az éghajlatváltozással kialakult egyenlőtlen csapadékeloszlás jelenti a legfőbb problémát. Ehhez próbáljuk igazítani a technológiánkat is, ezért a nedvesség megőrzése érdekében a tarlóhántást követően egészen a vetésig nem bolygatjuk talajainkat. Az alapművelés után pedig közvetlenül elvetjük a repcét és a búzát, amivel egy menetben juttatjuk ki a Phylazonit talajoltó készítményeit a gyorsabb és egyenletesebb kelés érdekében.

 

phylazonit tarlóbontó szármaradvány
Szemet gyönyörködtető a Talajoltó kezelésének eredménye

 

A kezelésnek köszönhetően ráadásul a kijuttatott tápanyagot is nagy hatékonysággal veszi fel a növény. Magáért beszél, hogy a Talajoltóval kezelt tábláink egyenletesek, ilyen szempontból is kiválóan működik a baktériumkészítmény.

 

Segíti a kezdeti fejlődést, véd a betegségekkel szemben

Említette, hogy a növénybetegségek ellen is segítség a Phylazonit. Mit jelent ez pontosan?

– A szerkivonások miatt sok olyan növénybetegséggel – például gombákkal – küzdünk, amikkel szemben a Phylazonit szintén segítségünkre van. Az olajosnövényeinknél szisztematikusan alkalmazzuk a Phylazonit Talajregenerálót, aminek köszönhetően nem jelent problémát a Sclerotinia sclerotiorum és a Botrytis cinerea sem. A technológia csökkenti a talajban lakó gombák életterét, és gátolja a fertőzések kialakulását. Évek óta használjuk a Talajregenerálót, mert ezáltal sokkal egészségesebbek a növényeink.

 

phylazonit talajregeneráló gombabetegség ellen
A Talajregeneráló jól felveszi a harcot különféle növénybetegségekkel szemben

 

Érdekes látni csapadékosabb időszakban, hogy azokon a területeken, ahol bérben dolgozunk – és nem használunk Talajregenerálót – a saját állományainkhoz képest mennyivel betegebb a napraforgó.

 

Kihasználjuk a precíziós gazdálkodásban rejlő lehetőségeket

Milyen fejlesztéseket hajtottak végre a közelmúltban, s mik a jövőbeli tervek?

– Mivel területeink igen heterogének, néhány évvel ezelőtt elkezdtünk precíziósan gazdálkodni, hogy a különböző zónákat, foltokat más-más dózissal kezelhessük. Korábban táblaszinten, ma viszont már táblán belül is differenciálhatunk. Számomra a precíziós gazdálkodás azt jelenti, hogy maximálisan használjuk ki a különböző foltok adottságait, és ne juttassunk ki feleslegesen tápanyagot.

Precíziós eszközeinket folyamatosan fejlesztjük, kombájnjaink és erőgépeink már GPS-rendszerrel felszereltek. Precíziós talajmintavétel alapján meghatároztuk a különböző minőségű talajfoltokat, a következő lépés pedig, hogy a Phylazonit készítmények dozírozását is változtathassuk a különböző talajzónák alapján, precíziósan.

 

phylazonit talajregeneráló gombabetegség ellen
Az Agrova Kft. szakembere is segített felszerelni munkaeszközeinket a kijuttató egységgel

 

Phylazonit kijuttatóval felszerelt a rövidtárcsánk, könnyű és nehéz grúberünk, valamint mindkettő vetőgépünk. Amennyiben tavasszal indokolt, akkor a magágykészítő kompaktorunkra is ráépítjük.

Az idei évben az Agrova Kft.-vel közösen hosszú távú, 5 éves tartamkísérletbe kezdünk egy 20 hektáros, viszonylag homogén területen, PhylaTech Farm néven.

Elindultunk egy úton, ami a talajvédelemre, a hatékonyságra és a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásra épül, a Phylazonit technológia segítségével. Az eddigi eredményeink is bizonyítják döntésünk helyességét, ezért ezen elvek szerint dolgozunk tovább, a precíziós megoldásokat is alkalmazva.

 

 

 

 

Csomor Zsolt