Phylazonit Technológia – egy jövedelmező repce- termesztés alapja

Az őszi káposztarepce termesztése az elmúlt években növekvő tendenciát mutatott, köszönhetően annak, hogy egy magas technológiai szint megvalósulása esetén, stabil jövedelmezőséget tud biztosítani.

A Phylazonit Technológia három alapeleme a talajszerkezet javítása, a tápanyagfelvétel fokozása és a növénykondicionálás. A repce esetében az optimális elővetemények a kalászos gabonák. A betakarított gabonatarló maradványainak irányított bontása Phylazonit Tarlóbontó készítmény használatával jelenti az első lépést.

Ezt a műveletet azzal a tarlómunkával érdemes végezni, amikor a szármaradványok 60-70%-át a talajba keverjük. A munka jellemző eszköze a szántóföldi kultivátor vagy a tárcsa. Fontos megjegyezni, hogy a készítményt a baktériumok számára tápanyagot jelentő szármaradványra kell juttatni, majd ezt követően azonnal a talajba keverni. Fontos, hogy ezt a műveletet közvetlenül betakarítás után végezzük el, hogy elkerüljük a pentozánhatás miatt kialakuló nitrogénhiányt. Talajbaktérium készítményt a folyamat célzott irányítása és felgyorsítása miatt szükséges használnunk.

Repce esetében terjed a forgatás nélküli talajművelés a talaj víztartalmának megőrzése érdekében. Ez egyben azt is jelenti, hogy az elővetemény esetleg gombákkal fertőzött szár- és termésmaradványai abban a rétegben maradnak, amelybe később a vetőmag kerül. Ebben a környezetben kiemelten fontos, hogy támogassuk a kultúrnövényünk kezdeti fejlődését, tápanyagfelvételét, és patogén szervezetekkel szembeni küzdelmét. Ekkor lehet segítségünkre a Phylazonit Talajregeneráló készítmény.

Talajregeneráló készítményünk a két, világszerte a legismertebb és legfontosabb biokontroll tulajdonságokkal bíró baktérium nemzetségből (Bacillus, Pseudomonas) tartalmaz két-két fajt.

E fajokat a legfontosabb növénynövekedést serkentő rizobaktériumok között tartjuk számon, a következők miatt:• rugalmas anyagcserével bírnak, rövid generációs idejük van, elsők között kolonizálják a növények gyökereit (mobilitásuk rendhagyó), másodlagos anyagcseretermékeik széles skálán mozognak;• segítik a mag csírázását, a csíranövény és a növény gyökérrendszerének növekedését egyrészről növény-hormonok termelésével (auxin, citokinin, gibberellin), másrészről antibiotikumok és enzimek termelésével, melyek meggátolják a patogén gombák és baktériumok szaporodását, és növekedését, támogatva egy jól fejlett gyökérzet kialakulását;• különleges képességük, hogy megkötik és elvonják a vasat – mely elemnek a hozzáférhetősége létfontosságú a baktériumoknak és a gombáknak is – a patogén szervezetek elől, így lehetetlenítve el azok élettevékenységét.

A készítményt magágykészítéssel vagy a modern vetőgépek esetében a talajművelést végző tárcsasor elé szerelt kijuttató használatával, vetéssel egy menetben keverjük be a vetés mélységébe.

A technológia harmadik lépése egy osztott lombtrágyás kezelés. Még ősszel célszerű a növény mikroelem igényét is kielégítve, 5 l/ha dózisban Energia Humin kijuttatása, annak érdekében, hogy egészséges és kiegyensúlyozottan táplált növényt küldhessünk a télbe.

A tavaszi növényvédelmi munkáknál a szerek okozta streszszhatás csökkentésére javasoljuk az Energia Humin ismételt használatát, majd az intenzív növekedés megindulásakor a magasabb nitrogén- és 6 mikroelem-tartalmú Energia Plusz termékünket 30 l/ha dózisban. Itt nem csak a készítmény hatóanyagaival számolhatunk, hanem a lombtrágya stimuláló hatásával is, melynek okán megnövekszik a gyökéren felvett tápanyagok mennyisége is.

készítmény kultivátor őszi káposztarepce phylazonit repce szántóföld
..