fbpx

Projekt a még egészségesebb tejtermékekért

Írta: Csomor Zsolt - 2019 december 04.

Magas biológiai értékű, egészségesebb tejtermékek előállításán dolgozik a Kaposvári Egyetem (KE) és a Fino-Food Kft. A 3 éven át tartó projektre 1,8 milliárd forintot költenek.

Integrált és holisztikus szemlélet alkalmazás szükséges ahhoz, hogy az agrár-élelmiszeripari ágazat szereplői megfeleljenek a nyomon követési, élelmiszerbiztonsági, fogyasztói, illetve táplálkozás-élettani kritériumok mindegyikének.

A kiváló minőségű, biztonságos és egészséges élelmiszerek előállítása érdekében együttműködik a Fino Food Kft. és a Kaposvári Egyetem, mondta Prof. Dr. Tossenberger János, a KE Agrár-és Környezettudományi Kar dékánja a sajtótájékoztatóval egybekötött projektnyitó rendezvényen.

A mintegy 2 milliárd forintos komplex kutatási programban az integrált fejlesztések a „tenyésztőtől az asztalig” termékpálya modellre épülnek, és precíziós állattenyésztést megvalósító technológiai környezetben történnek. A projekt eredményeként a piacon jelenleg nem található, új egészségvédő tejtermékeket fejlesztenek, olvasható az MTI hírében. Ennek bevezetése hozzájárulhat olyan nagy társadalmi és gazdasági relevanciával bíró problémák megelőzéséhez vagy enyhítéséhez, mint a táplálkozással összefüggő civilizációs betegségek növekvő gyakorisága és súlyossága.

Tossenberger János hangsúlyozta, hogy nem arról van szó, hogy a jelenleg kapható tejtermékek ne lennének egészségesek, hanem arról, hogy a tudományos ismeretek bővülése újabb lehetőségeket kínál az élelmiszerek minőségének további javítására, és ezzel az élelmiszeripar élni is kíván.