Pusztaszabolcs lett idén a leginkább környezettudatos főváros

Írta: - 2014 május 23.

Pusztaszabolcs lett idén a leginkább környezettudatos fővárosBudapest, 2014. május 22., csütörtök (MTI) – A Fejér megyei Pusztaszabolcs lett a Föld Órája Fővárosa 2014-ben, így a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete ünnepélyesen átadta a címet a város önkormányzatának, a Föld Órájáért kampányoló Tiszta Utak Élő Táj Egyesületnek.

A díj átadása után a környezetvédelem iránt legelkötelezettebb magyar település a város határában elhelyezte és fel is avatta az elismerést jelző táblát – közölte WWF az MTI-vel.

A Föld Órája a világ egyik legnagyobb civil önkéntes akciója, amelynek keretein belül a WWF Magyarország 2012 óta minden évben meghirdeti a magyarországi települések számára a Föld Órája Főváros versenyt. 2012-ben Nyíregyháza kampányolt a legsikeresebben lakosai körében, így az alföldi nagyvárosból regisztráltak a legnagyobb arányban a www.foldoraja.hu weboldalon, tavaly pedig Szigetszentmiklós nyerte el egy évre az elismerést.

A globális akciót idén Szingapúrban indították el március 29-én 20 óra 30 perckor. Ebben az időpontban több nagyváros is sötétbe borult világszerte, hogy így figyelmeztessék az embereket a Föld erőforrásainak kiapadására.

Az idei akció rekordrészvétellel zajlott: 162 ország több mint 7000 városa csatlakozott a programhoz. Olyan világhírű építmények borultak sötétségbe 60 percre, mint a dubaji Burdzs Kalifa felhőkarcoló, a tokiói Tokyo Tower, a moszkvai Kreml, a párizsi Eiffel-torony, a vatikánvárosi Szent Péter-bazilika, a New York-i Empire State Building és a San Franciscó-i Golden Gate híd, de elsötétült a Las Vegas Strip is.

Ausztráliában, ahonnan a kezdeményezés 2007-ben elindult, idén a klímaváltozásra különösen érzékeny Nagy-korallzátony került a kampány középpontjába.

MTI 2014. május 22.