fbpx

Rekordmennyiségű sört főzött tavaly a cseh Budvar

Írta: - 2014 január 09.

Rekordmennyiségű sört főzött tavaly a cseh BudvarKokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Prága, 2014. január 8., szerda (MTI) – Rekordmennyiségű, 1,424 millió hektoliter sört főzött tavaly a csehországi Budvar sörgyár. Éves szinten ez 6,2 százalékos növekedés, ugyanakkor a legnagyobb mennyiség a Ceské Budejovice-i sörgyár 118 éves történetében – közölte Petr Samec, a cég szóvivője szerdán.

Rekordokat döntött a második legnagyobb cseh sörgyár kivitele is. A világ 65 országába 763 ezer hektoliter sört szállítottak, ami 106 ezer hektoliterrel több, mint 2012-ben. A sörgyár bevételei tavaly 94 millió koronával emelkedtek, és meghaladták a 2,223 milliárd koronát.

„A tavalyi üzleti eredményeket sikernek tekintjük, mert sörgyárunk üzletileg sokkal sikeresebb volt, mint a csehországi sörfőző ipar egésze. Több tekintetben a gyár történetének legjobb eredményeit értük el” – jelentette ki Jirí Bocek, a Budvar igazgatója újságírók előtt.

A csehországi sörgyárak összesített tavalyi adatai egyelőre nem ismeretesek. A sörgyárak szövetségének kimutatása szerint a január-októberi időszakban a csehországi sörgyártás éves szinten 1,5 százalékkal visszaesett, miközben a kivitel 4,6 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb cseh sörgyár, a pilseni Prazdroj várhatóan február elején közli tavalyi gazdálkodási adatait, míg a harmadik Heineken még később.

MTI 2014. január 8.