fbpx

Megalakult az Agrár-Szakképző Iskolák Tanácsadó Testülete

Írta: - 2014 január 09.

Megalakult az Agrár-Szakképző Iskolák Tanácsadó TestületeBudapest, 2014. január 8., szerda (MTI) – Megalakult az Agrár-Szakképző Iskolák Tanácsadó Testülete (ASzITT), amelynek célja, hogy az agrár-szakiskolai hálózat minél hatékonyabb és sikeresebb működését elősegítse – közölte a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) az MTI-vel közleményben szerdán.

A közlemény szerint Simon Attila István jogi, igazgatási és agrárszakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkár a január 7-én megtartott alakuló ülés előtti sajtótájékoztatón elmondta: a 2014-2020-ra vonatkozó Nemzeti Vidékstratégiában rögzítették azokat a feladatokat, amelyek megalapozták a 2013 augusztusában létrejött Agrár-Szakképző Iskolák Hálózatának (ASzIH) létrehozását.

Ekkor a meglévő négy intézmény mellé további 42 szakiskola került a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) fenntartásába, így jelenleg 46 intézményt tart fenn a szaktárca, amely 59 képzési helyet jelent.

Simon Attila István kiemelte, hogy jelenleg 185 helyen zajlik valamilyen agrárirányú szakképzés.

„Célunk egy professzionális, megfelelő tangazdaságokkal felszerelt, korszerű iskolai hálózat kiépítése és a kétkezi munka megbecsülésének visszaállítása. Ehhez elengedhetetlenek az olyan elméleti és gyakorlati képzőhelyek, ahová büszkén tudnak bejelentkezni a diákok” – fejtette ki. Augusztusban további két iskolát vesz át a VM, így 61 képzési hely fenntartásáról és egyben fejlesztéséről gondoskodik majd a szaktárca.

Földesi Gyula miniszteri megbízott, az ASzITT elnöke elmondta: az ASzIH és az évente legalább négyszer ülésező tanácsadó testület azon dolgozik, hogy megalapozza az agrárszakképzés duális, több lábon álló képzési rendszerét.

MTI 2014. január 8.