fbpx

Rekordot hoz a hazai kukoricatermés?

Írta: Kohout Zoltán - 2020 szeptember 17.

Nemcsak a külkereskedelmi mérleg javult hatalmasat, és nemcsak az árak mennek szépen felfelé, de a termés is felülmúlja az utóbbi évekét – rövid kukoricakörkép.

Jó idő, jó kilátások

Azt már a nyár derekán előre lehetett látni, hogy az árpa és a kukorica jó hozamokat produkálhat betakarításkor. Az ország északi feléből érkező jelentések a magkukoricában 8-9 tonnás termésátlagot jövendöltek. Az időjárás is segítette a tengeri fejlődését és érését: az időben érkező esők az átlagosnál magasabb szinten tartották a talaj nedvességtartalmát, a meleg gyorsította az érést és lerövidítette a szemtelítődését, így a hivatalos becslésekben is nőttek a hozamvárakozások.

 

5 éve nem volt ilyen átlaghozam

Mint laptársunk is beszámolt róla, mindezek után hazánkban az elmúlt 5 év átlagát 15%-kal felülmúló átlaghozammal takaríthatják be a kukoricatermést. Miután a termőterület sem változott, nemcsak a relatív, hanem az abszolút termés is magasabb lehet a korábbiaknál: az országos átlagban 8,65 t/ha-s termés messze 8 millió tonna feletti aratást sejtet. A Mezőhír szerint rekordok várhatók napraforgóból, szójából, burgonyából és cukorrépából is.

 

46 ezer forint felé jár a tonnaár

Közben a kukorica piacai is jól alakulnak. Az idei első félévében csaknem másfélszer annyit exportáltunk, mint a tavalyi első félévben – közli a KSH adataik Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI). Ez 2,6 millió tonna terményt jelent külföldre, aminek a bő harmada Olaszországba, két ötöde pedig Ausztriába és Németországba utazott. Ugyanakkor meredeken csökkent a behozatal: bő kétharmadával kevesebbet importáltunk, mint a tavalyi első hat hónapban. Szeptember első hetében átlagosan majdnem 46 ezer forintot kínáltak a takarmánykukorica tonnájáért a termelőknek – ez majdnem 10%-kal több, mint tavaly ilyenkor.

 

(Forrás: Mezőhír, AKI, KSH)