fbpx
119044

Traktorokhoz kiegészítő berendezések a Deralandtól

Írta: Kristóf Imre - 2023 június 30.

Mezőfalván, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow mozgógépes bemutatóján számtalan erőgépet láthatott a közönség. A Deraland Kft. a traktorokhoz kiegészítő berendezéseket mutatott be, amelyekkel üzemanyagot, munkaidőt, talajterhelést csökkenthetnek a gazdálkodók. Dér Attilát, a Deraland Kft. ügyvezetőjét arra kértük, hogy mutassa be a különböző kiegészítő eszközöket stábunknak.

Elöl-hátul művelőeszköz

Egyre több olyan traktort láthatunk a gépbemutatókon, amelyeken előre és hátulra is művelőeszközt szereltek, így egy menetben szántáselmunkálás és magágykészítés, műtrágyaszórás és vetés, illetve más egyéb műveleteket végeznek a gazdálkodók. – A nagyértékű traktorokat érdemes minél jobban kihasználni. Tehát nem elég most már a traktorokkal egy eszközt vontatnunk. Az olyan agrotechnikai műveleteket össze kell kapcsolni, melyeket egy menetben is meg lehet oldani. Ehhez mellső hárompont-függesztéseket rakhatunk a traktorokra. A tolt és vontatott munkaeszközök együttes használatával csökkenthető a menetszám és a talajterhelés, így üzemanyagot, időt és költséget takaríthatunk meg – mondtaDér Attila, a Deraland Kft. ügyvezetője.

Traktoros homlokrakodók
Traktoros homlokrakodók

Traktorból rakodógép

A szántóföldi alkalmazásokon kívül a traktorokra homlokrakodók is felszerelhetők. Ezáltal az erőgépet emelő- és rakodógépként is ki lehet használni. – A kínálatunkban megtalálhatóak a traktoros homlokrakodók is, amelyek segítségével egy bizonyos emelési magasságig és emelési tömegig a traktort lehet rakodógépként is használni. Ezekkel az eszközökkel is még jobban ki lehet használni a gazdaság nagy értékű erőgépét, és időt, üzemanyagot, költséget lehet megtakarítani. Ilyen hasznos ezközök még az általunk forgalmazott Cleanfix tisztítóventilátorok is, melyek segítségével a traktormotorok hűtőfelületét, a beszívó felületekre rátapadó por és egyéb szennyeződésektől lehet légöblítéssel letisztítani. Ennek köszönhetően elkerülhető a motor károsodása és az optimális motorhőmérséklet miatt alacsony marad az üzemanyag-fogyasztás is!

Talicskát toltak a gazdák!

A bemutatón két, azonos súllyal megrakott talicskát toltak egymás mellett. Míg az alacsonyabb guminyomású széles, de nem mély nyomot hagyott a forgatott talajon, a közúton használt, keményebb abroncsnyomást illusztráló talicska, keskeny, de mély barázdát hagyott maga után.

Különböző guminyomással tolt talicskák keréknyomai
Bal oldalon közúti abroncsnyomással, jobb oldalon csökkentett guminyomással tolt talicskák keréknyomai láthatóak.

 – Ezzel a demonstrációval egy fizikai élményt adtunk a gazdáknak. A karjukban is érezhették, – mert ők voltak most gyakorlatilag a traktor motorjai –, hogy mennyivel több energia kell a közúton használt, kemény gumiabronccsal haladni a földeken. Ezt azért mutattuk be, mert ha csak bent ülnek a traktorban, és nyomják a gázpedált, nem érzik, hogy a motornak milyen nehéz a talajon haladnia. A közúton használtnál alacsonyabb abroncsnyomással munkát végezve nagyobb felületen oszlik meg a traktor súlya, ezért kevésbé tömöríti a talajt, így a növények termésátlaga jobb lesz, és az abroncsnyomás szabályozásával üzemanyagot is megtakaríthatunk. Cégünk különböző abroncsnyomás-szabályozó rendszerekkel foglalkozik a kézi készlettől egészen az automata rendszerekig.

A balesetek csökkentéséért

A Deraland Kft. vonóbekötési rendszereket és többféle traktorkiegészítő berendezést is bemutatott még a standján.

Dér Attila, a Deraland Kft. ügyvezetője
Tömbsúlyt és közlekedésbiztonsági eszközt mutat be Dér Attila, a Deraland Kft. ügyvezetője

Nagyon fontos a mezőgazdasági vontatók megfelelő súlyozása különböző agrotechnikai folyamatokhoz, a 60-40%-os súlyelosztás kialakítása. A mellső hárompont-függesztésekre tömbsúlyokat is ajánlunk. Ezen kívül tömbsúlyokkal kombinálható közlekedésbiztonsági elemekkel is szolgálunk, mert a legtöbb traktor részt vesz a közúti közlekedésben. Sajnos előfordulnak balesetek is. A tömbsúllyal kombinált aláfutás elleni védelmi rendszer, a terelőelemének köszönhetően oldalra kidriftelteti a traktorral frontálisan ütköző járművet. Az általunk forgalmazott eszköz továbbá egy világítási rendszerrel is rendelkezik, amivel éjszaka sokkal jobban észlelhetők a járművek. Én arra sarkallok minden gazdálkodót, hogy nagy értékű traktoraikat lássák el a számukra hasznos kiegészítőinkkel, hogy az erőgépeiket minél jobban kihasználhassák– összegezte Dér Attila, a Deraland Kft. ügyvezetője.