fbpx

Rengeteg vaddisznóhús kerül asztalok helyett a szeméttelepre

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 07.

A vadásztársaságok esetenként négyszer-ötször annyi pénzt kapnak az államtól a kilőtt vaddisznó megsemmisítésre való leadásáért, mint a feldolgozók. Az intézkedést az afrikai sertéspestis járványveszély miatt vezették be, ami emberre nem veszélyes. A tonnaszám kidobásra kerülő állattetemek miatt áldatlan állapotok uralkodnak egyes szeméttelepeken.

Tavasszal meghozott országos főállatorvosi rendelkezés, miszerint állami az afrikai sertéspestis miatt kártalanítás jár a kilőtt vaddisznók teteméért: vadkan darabjáért 100, a kocáért pedig 60 ezer forint. A feldolgozók ennek töredékét fizetik. Az intézkedést alapvetően a hazai sertésállomány védelme érdekében vezették be, olvasható a hirbalaton.hu oldalon.

Természetes, hogy a koronavírus-járvány miatt vendégek nélkül maradt, s nehéz helyzetbe került vadászatra jogosultak az intézkedés bevezetése óta inkább a szeméttelepekre kitett ATEV-konténerekbe adják le a kilőtt vadat. Ez az elemi érdekük, mint mondják, ugyanakkor szégyenkeznek amiatt, hogy nem a feldolgozókhoz viszik a szállítmányokat mint eddig, hiszen ehető húsokról van szó.

Beszámolóik szerint állami kártalanítást akkor kapnak, ha a kilőtt vadat a kijelölt szeméttelepekre hordják, amik azonban nemigen készültek fel a helyzet kezelésére. Míg a feldolgozókban zárt helyen, hűtve kell tárolni a megsemmisítésre szánt állati maradványokat, a szeméttelepeken nem tudják megfelelően elhelyezni a leadott tetemek egy részét, így hűtetlenül, madarak és rágcsálók számára hozzáférhetően, fedetlen helyen várnak elszállításra, bűzt árasztva és legyek tömegét vonzva.

Amennyiben az intézkedést nem oldják fel őszig, azt minden bizonnyal a vadfeldolgozók sínylik meg, hiszen elveszítik árualapjuk jelentős részét.