fbpx

Repce vetőmagpiaci áttekintés a 2019 őszi vetés előtt

Írta: Szerkesztőség - 2019 június 17.

A Kleffmann és Partner Kft. független piackutató cég, mely 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag a gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag, műtrágya, valamint növényvédő szer piacot. Alábbi összeállításunkkal is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik bármelyik kutatásunkban segítségünkre voltak.

Alábbi anyagunk egy hivatalos állásfoglalást tartalmaz a repce vetőmag forgalmazók piaci pozícióiról, valamint érdekességeket is megfogalmaz a termelők számára.

Forgalmazói rangsor

A Kleffmann és Partner Kft. is szeretne tiszta vizet önteni abba a bizonyos pohárba. Sajnos évek óta megfigyelhető egyfajta tendencia, amely alapján kétségek merülnek fel, hogy mekkora a repce vetésterület és hogy mekkora a felhasznált repce vetőmag zsákok száma. A Kleffmann terület számításának alapjai az Agrárgazdasági Kutatóintézet számain nyugszanak, minimális korrekcióval, melyek bázisát az elmúlt 25 éves tevékenységünk jelenti. A teljes őszi káposztarepce terület Magyarországon a 2018-as vetési évben: 323 776 ha, míg a teljes őszi káposztarepce vetőmag felhasznált zsák Magyarországon a 2018-as vetési évben: 97 781 zsák (1,5 millió csíra/zsák kiszerelés). Legjobb szándékunk és tudásunk szerint ennél több terület valószínűtlen és növényvédő szer oldalon sem állnak ezzel szemben olyan adatok, amelyek megkérdőjelezik a 323 776 ha területet.

A Kleffmann és Partner Kft. Által becsült volumenek, reprezentatív mintavétel alapján, minden esetben a termelői megkérdezések után egy speciális súlyozási eljárással állnak elő. Nem véletlenül a felhasznált vetőmagról adunk ki adatokat, mivel nem tisztünk az exportra kerülő, vagy a raktárkészleten lévő repce vetőmagokról nyilatkozni. Az esetleges exportot az érintett cégeknek saját hatáskörben tudják megvizsgálni.

A 1. ábrán látható a 2018-as vetésű repce vetőmagpiaci sorrendje, az évek minden esetben a vetési évet jelentik. Dekalb, KWS, Rapool a 2018-as év alapján a sorrend, mely kizárólag a felhasznált, elvetett repce vetőmag alapján alakult ki a Kleffmann és Partner Kft. információgyűjtése és súlyozási munkája után. Ahogy látható, éles a verseny és egyre inkább kiegyenlített a piac a nagyobb szereplők között.

Repce vetésterület trendek

A 2010-es években a repce vetőmag piac egyre értékesebb a területnövekedésnek köszönhetően. A 2011 őszi és téli terület kipusztulás sokkját pár év alatt kiheverte a kultúra és az elmúlt három szezonban (beleértve a mostani mezőgazdasági évet is) történelmi csúcsokat döntöget, köszönhetően a magas terményáraknak és a tavaszi vetésű kultúrák kiszámíthatatlanabb hozamának. A 2. ábrán mutatjuk be a vetésterület trendadatait a vetési évek szerint.

Élesedő verseny, koncentrálódó piac

A területnövekedés a vetőmag forgalmazók számára rendkívül jó hír, hiszen könnyebb teljesíteni a növekedéssel szembeni elvárásokat, ugyanakkor a gazdák számára sem rossz, hiszen a növekvő piac több ígéretes hibridet és nagyobb forgalmazó versenyt is jelent (ahogy azt az 1. ábrán is láttuk). 2018 őszi felmérésünkben már 81 különböző fajtát és hibridet vetettek a kérdezőbiztosoknak válaszoló termelők.

Az éles verseny abban is megmutatkozik, hogy szűkül a piac a cégek számára, hiszen lassan csökken a termelők által kiválasztott cégek száma, 2 év alatt 1,97-ről 1,80-ra.

Nemcsak a cégek, hanem a vetett hibridek száma is csökkenést mutat, 2,36 hibridet vetettek átlagosan a gazdaságok a 2016-2017-es szezonban és ez a szám 2,04-re csökkent az aktuális szezonban.

A fenti számok szerint a termelők kevesebb cégtől, de egyre nagyobb területre választják ki azt a hibridet, amely bevált és a leginkább beilleszthető a termesztéstechnológiába.

Szeretnénk ezúton is megköszönni az Gazdáktól kapott rengeteg hasznos információt és a kérdezőbiztosainkra szánt időt, türelmet! Kívánunk jó egészséget, békességet, jövedelmező gazdálkodást minden tisztelt válaszadónknak, olvasónknak!

Puskás Péter
Kutató csoport vezető

Kleffmann és Partner Kft.