fbpx

Rosszul kezdődött a szezon a paprika- és paradicsomtermelőknek

Írta: Szerkesztőség - 2013 május 13.

Budapest, 2013. május 10., péntek (MTI) – Rosszul kezdődött a szezon a hajtatott paprikát és paradicsomot termelők számára, a kedvezőtlen időjárás mellett az olcsó import is nehézségeket okozott számukra – hangzott el a Syngenta Kft. és az Árpád Agrár Zrt. pénteken tartott szentesi rendezvényén.

A rendezvényről kiadott közlemény ismerteti: a magyar termelők mintegy ezerötszáz hektáron termelnek hajtatott paradicsomot és paprikát.

A hosszúra nyúlt tél nagyobb fűtési és világítási költséggel járt számukra.

A kedvezőtlen körülmények a növények számára sem biztosították az optimális feltételeket, emiatt rossz minőségben, hiányosan kötöttek termést.

 

Rosszul kezdődött a szezon a paprika- és paradicsomtermelőknek

 

A gombás betegségek is a megszokottnál nagyobb veszélyt jelentettek.

Az olcsó mediterrán import szintén hátrányosan érintette a termelőket.

Örvendetes ugyanakkor, hogy a termesztés technológiai színvonala évről-évre emelkedik – húzza alá a közlemény.

A fórumon megállapították: a profitábilis termesztéshez egyre magasabb színvonalon kell termelni, ez a versenyképesség legfontosabb eleme.

A magyarországi termelők ugyanis európai, észak-afrikai és közel-keleti versenytársak olcsó termékeivel versenyeznek az év jelentős részében.

A közlemény kitér arra, hogy egyre több paradicsomtípus jelenik meg a piacokon, paprikában szintén nagyobb a változatosság, mint korábban.

Ezekben a növényekben viszont a betegségek, kártevők is igen gyakoriak, amelyre csak a hatékony, az előre megtervezett védekezés lehet az ellenszer.

 

Magyarországon ma kevesebben foglalkoznak paprika- és paradicsom-termesztéssel, mint 15-20 évvel ezelőtt.

Hajtatott paradicsomtermesztés megközelítőleg 410 hektáron, míg paprikatermesztés mintegy 1000 hektáron folyik.

A termésátlag változó: paradicsom esetében négyzetméterenként 10 kilogrammtól 55 kilogrammig terjednek.

Paprika esetében a termésátlagok négyzetméterenként 10-25 kilogramm között mozognak.

A leszüretelt zöldség mennyisége nagyban függ a termesztési módtól és a termesztés technológiai színvonalától.

A szántóföldi vetőmagok, valamint zöldség- és virág vetőmagok nemesítésével, előállításával és forgalmazásával foglalkozó Syngenta elkötelezett az iránt, hogy a magyarországi termelők megőrizzék, növeljék a versenyképességüket – hangsúlyozta a közleményben Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója.

Az Agrár Árpád Zrt.-vel közösen szervezett szentesi rendezvény célja az volt, hogy friss információkat osszanak meg a gazdálkodókkal.

Megoldást kínáljanak olyan problémákra, mint a klímaváltozás, valamint az új kártevők és kórokozók elleni védekezés – ismerteti a közlemény.

 

MTI 2013. május 10.