“Majdnem játékszer és működik!”

Olajtartalmú magokból olaj előállítására szolgáló hidegsajtolású olajprés

A Szimmetria Kft.-nél az olajprés gyártása 20 évre tekint vissza, azóta folyamatosan gyártanak különböző nagyságú olajpréseket. Növényolajpréseik különféle olajos magvak előkészület nélküli hidegen sajtolására alkalmasak. A sajtolható magok a teljesség igénye nélkül: napraforgó, repce, len, mustár, tökmag, szója. Olajpréseik választékának köszönhetően bármilyen üzemméret kialakítása megoldható, legyen szó kis-, közép- vagy nagyüzemi termelésről. 
Az olajos magvak hidegen sajtolásának egyik előnye a kinyert olaj magas minősége. A kipréselt olaj minőségéből adódóan táplálkozásunkban is hasznosíthatjuk, de ezen túlmenően, diesel motorok hajtására is alkalmas, a keletkező szárazanyag pedig fűtési és takarmányozási célokra hasznosítható.
Újdonságot jelent a léces gépen, hogy hosszabb felületen történik az olaj kiválása, mint a korábbi préshüvelyes gépeken alkalmazott furatsoros megoldásnál. Olyan kis és középvállalkozók számára ideális választás, akik nagyobb volumenben, de még nem óriás üzemben szeretnének hosszútávon termelni. Igény esetén viszont teljesítménynövelésük is megoldható.
 

Olajprés működése

Beépített előmelegítővel nincs felszerelve, mivel a prést folyamatos működésre tervezték, így csak induláskor kell gázégővel segíteni a felmelegedést. A működése során keletkezik annyi hő, amennyi a termeléshez szükséges. A préskosár telítődése után kezdődik el a préselés. A préselés során keletkező teljesen száraz anyag szinte csőformát vesz fel, miközben az olaj kicsöpög a lécek között, és alul tovább folyik a tartóedénybe. A garatban egy erős permanens mágnes csapda van elhelyezve az esetleges fém alkatrészek megfogására. A gép felépítése egyszerű: egy fogaskerék, egy hajtómű, egy csapágy ház, ami megvezeti az egész tengelyt, és egy préskosár, ahol a préselés folyamata zajlik. Elektromos vezérlésű, frekvencia váltóval felszerelt, mellyel a fordulatszámot lehet változtatni, tehát beállítható a maghoz megfelelő fordulatszám. Óránként 80 kg napraforgót képes kipréselni. 
Napi karbantartást nem igényel, a kopó alkatrészeket kb. 50 t napraforgó préselése után szükséges cserélni. 
 
A Szimmetria Kft. a megrendelő igényeinek megfelelően alakítja ki az olajprés üzemeket, a legkisebb, szinte családi igényeket kielégítő megoldástól a távvezérlésű üzemekig, ahol már egy okos telefonról nyomon lehet követni a napi vagy pillanatnyi olajtermelést vagy irányítani a tartályok töltését.
 

BIO masszából energia előállításra alkalmas telepíthető mobil pelletáló üzem

Mobil pelletáló üzem és hidegsajtoló olajprés fejlesztése Karcagon
A mezőgazdasági hulladékok hasznosítására lehet megoldás a pelletálás. A pelletáló üzemmel elsősorban tüzelőanyag állítható elő, de takarmány is készíthető segítségével (pl. lucerna granulátum lovaknak mobiltápként hosszú útra)
 
A pelletáló üzem alapja pontosan egy 40 lábas konténer alapterületével egyezik meg, így egy ilyen konténer alkalmazásával könnyen fel lehet állatni és hálózati feszültséggel már működtethető is. Pellet bármiből készíthető (pl.: energiafű, faforgács, kínai nád (miszkantusz), gyapjú)
A gyártási folyamatot energiafű- és szemescirok ocsú hasznosításával tekinthettük meg.
 

Pelletáló üzem működése:

A működési folyamat az anyagot automatikusan felszippantó darálón keresztül kezdődik. Majd ezt követően a ciklonba került aprított anyagot egy csiga kihordja. A pelletálás előtt a víztartalmat célszerű megmérni, mivel ha nagyon száraz nem lehet pelletálni. Ezt a gondot kiküszöböli egy adagolóval ellátott víztartály, amivel könnyen hozzá tudják adni a szükséges nedvességet. A megfelelő nedvességtartalmú anyag a sík matricás pellátáló kör alakú tárcsájára jutva, 3 kollerjáratú kerék összetömöríti, és a sok furaton keresztül átnyomja. A már kész pellet a hűtő szitán átgurulva már csomagolásra kész, így már csak a zsákokig kell eljutnia. Ez az egyszerű konstrukció óránként 200-250 kg pellet előállítására képes.
Az Energia fű pellet térhódításának az anyag kezelhetősége szabott határt. Tüzelésnél a csak energiafűből készült pellet összesül. Erre a problémára megoldást jelenthet egy csatlakoztatott mészhidrát adagoló, 1-2% mészhidráttal keverve már kezelhető lesz az anyag. 
 
növénytermesztés pellet technika