ULV permetezők elsőkézből

Szabadalmaztatott szegmenses fúvóka

A német Mantis által kialakított és gyártott ULV-permetezőrendszerek szíve az ugyancsak Mantis fejlesztésű ULV (ultra low volume) rotációs fúvóka. Ez a porlasztó fúvóka különböző viszkozitású folyékony szerek kijuttatását teszi lehetővé hatékonyan, környezetkímélő módon. A fúvóka függőlegesen terítő porlasztótárcsája kb. 150 µ méretű, egyenletes cseppeket képez. Ezek a 10-55 cm szórásszélességre beállítható szegmensen keresztül, nyomásmentesen jutnak ki lefelé. a felesleges szer a fúvókaházban marad, ahol ismét visszakerül a porlasztótárcsára. Ez a hatóanyag optimális eloszlását és az elsodródási veszély minimalizálását garantálja. A Mantis ULV permetezéstechnikájának köszönhetően már nagyon kis mennyiségű folyékony szerrel elérhető a kívánt eredmény, egyes herbicideknél akár 80% is lehet a szermegtakarítás a háti permetezőgépekhez képest.

Kertészetekben és a városüzemeltetésben egyaránt

Mantis legnagyobb termékcsoportja a gyomirtásra használt MANKAR® ULV porlasztva permetező rendszerek. Ezek különleges megoldást kínálnak például a tájápolás, a faiskolák, a szőlészet, a golfpályák és a közösségi terek kezelésében. A modellválaszték a hordozható kézi gépektől a tolt gépeken át a traktorokra, kistraktorokra és quadokra elöl- vagy hátulfüggesztett, illetve vontatott változatokig terjed. 
Valamennyi Mankar-modell egy vagy több szegmenses rotációs porlasztóval van felszerelve, amin a porlasztótárcsa függőleges állású, a hígítatlan herbicideket lefelé, pontosan juttatja ki.
A gyomirtó szer adagolása a kézi készülékeknél manuálisan állítható be, a tolt ill. erőgépre függesztett / vontatott gépeknél elektromos vagy a járókerék által hajtott (útarányos) szivattyú juttatja ki az előírt mennyiséget. 
Miután permetlé bekeverésre nincs szükség, ezért az utántöltéshez nem kell vizet és munkaidőt biztosítani, emellett a maradék növényvédőszer az eredeti göngyölegbe visszatölthető.
Kertészetekben és a városüzemeltetésben egyaránt
 
Ízelítő a MANKAR felhasználási lehetőségeiből:
– Bakhátas rendszerű szamócatermesztésben és kertészetben is sikeresen alkalmazzák már a MANKAR® készülékeket, amiről a tervezők rendszeresen pozitív visszaigazolást kapnak a termelőktől. Ezekből a gyárlátogatás során mi is láttunk bemutatót. 
– Faiskolák és fenyőültetvények számára új talicskás rendszerű és függesztett gép is rendelkezésre áll, melyek flexibilis védőernyői biztosítják az automatikusan elérhető változó szórásszélességet és egyben védik a csemetetörzseket a sérülésektől.
– Kommunális célra és ipari területek ápolására 120 cm munkaszélességű gépeket fejlesztett ki a Mantis, amelyeket már a gyomosodást érzékelő szenzorokkal és GPS-vezérléssel is elláthatók azért, hogy egyenlőtlen, foltos gyomszennyezettség esetén még további herbicid megtakarítás legyen elérhető. 

A rotációs fúvókával kijuttatható gyomirtó szerek (abc sorrendben):

 • BANVEL 480 S
 • CLINIC 480 SL
 • DIKAMBA 480
 • DOMINÁTOR
 • FINALE 14 SL
 • FOZÁT 480
 • GLIALKA 480
 • GLYFOS 480
 • GLYPHOGAN  480 SL
 • KAPAZIN
 • MEDALLON PRÉMIUM
 • ROUNDUP
 • ROUNDUP MEGA
 • STARANE 250
 • TOMIGAN 250
 • ZOPP

Bemutatkoztak az új MANKAR-Roll permetező rendszer tagjai

Bár hivatalosan 2014 márciusától kaphatók a MANKAR-Roll permetezőrendszer legfiatalabb tagjai, a gyárlátogatás során a személyesen a tervezőktől hallhattuk a folyamatos műszaki fejlesztések legfrissebb paramétereit, indokait és eredményeit.
 
Az új MANKAR családtagok:
– MANKAR-TWO Flex, 
– MANKAR-ONE-S Flex 
– és MANKAR-ONE. 
MANKAR-Roll permetező rendszer
 
Műszaki alapjukat a gyakorlatban már évek óta bevált két megoldás képezi: a Mantis szegmenses rotációs fúvóka valamint az útarányos, pontos vegyszeradagolást biztosító, kerékről hajtott szivattyú. Ezeket a már bevált előnyöket a TUHH (Technische Universität Hamburg-Harburg) egyetemmel együttműködve új funkciókkal és műszaki tartalommal egészítették ki:
– A Flex-sorozat háromféle védőernyője a különféle permetezési munkaszélességekben áll rendelkezésre, ezek kombinációjával 25-110 cm közötti permetezési szélesség fedhető le. 
– A védőernyőket a vevő szükség szerint saját maga is átszerelheti a kerék elé vagy mögé. 
– A védőernyőkhöz toldatok is kaphatók. A MANKA-ONE-S modelleket gyárilag ellátják már egy toldattal. A MANKAR-TWO modellekhez a toldatok készletben kaphatók, ezek felszerelésével a kezelő saját maga állíthatja be a kezelendő sáv megválasztását, korlátozását is akár.
– Akadályba ütközve valamennyi védőernyő kitér, azaz permetezési munkaszélességük automatikusan megváltozik.  Ez a funkció a kultúrnövényt is védi, és lehetővé teszi azt, hogy ne csak a sorközben permetezzünk, hanem a sorba benyúlva is.
– Alternatív megoldásként a védőernyők és ezzel a permetezési munkaszélesség is két fokozatban fixen rögzíthető (pl. amikor a védőernyővel a gallyakat arrébb kívánjuk tolni, nem pedig kikerülni).
– Valamennyi új gépen elektronikus fúvóka- és akkumulátor-ellenőrző rendszer van, amely zöld fénnyel igazolja vissza a fúvóka és az akkumulátor szabályos üzemét. Gyenge akkumulátornál kigyullad egy sárga LED, azaz a használó időben észreveheti, ha az akkumulátort fel kell tölteni. A pirosan világító LED a fúvóka üzemzavarára utal. A legtöbb esetben ennek oka az elszennyeződött, nem kellően kitisztított fúvókatárcsa, amely csak nehezen vagy egyáltalában nem forgatható el. A fúvóka motorjának hibája is okozhat üzemzavart, ha például erős víznyomással kerti locsolótömlőből fúvatunk vizet a védőernyő alá, és az a motorba kerül. 
– Mindegyik fúvókához jól látható átfolyásellenőrző tartozik, így a használó láthatja, hogy folyamatos-e a herbicidellátás vagy pedig már kiürült a gyomirtószer tartálya. A tömlők és a kábelek a vázon belül futnak, így sehol sem törhetnek meg.
– Valamennyi új modell keskeny, 53 cm átmérőjű keréken fut, amely egyenlőtlen terepen is jól bevált, a gép mégis kicsi és forulékony marad. A kerék igény szerint tömörgumis, „levegő nélküli“ kivitelben is szállítható például azért, hogy rózsaágyásokban a tövisek ne szúrhassák ki.
– És a fejlesztési munka nem áll meg, a közeljövőben a permetezés gyakori be- és kikapcsolásához egy Select-funkcióval is felszerelik a Mankar gépeket. Az új fejlesztés a herbicidet bekapcsolt permetezési állásban a fúvókához vezeti, kikapcsolt helyzetében pedig vissza a tartályba. 
 
A Mantis már 1975 óta a mezőgazdaság, sőt más ágazatok részére is kínál permetezőrendszereket. A folyékony herbicidek hígítatlan kijuttatására szolgáló MANKAR® ULV permetezők mellett 
– a vízszintes elrendezésű forgótárcsával felszerelt MAFEX®-Potato/Fruit finom permetködöt előállító gépek burgonya vagy citrusfélék kezelésére, betárolás előtti védelmére szolgálnak, a szállítószalagokon történő továbbítás során csírázásgátló szerek és/vagy fungicidek juttathatóak ki betárolás előtt a burgonyagumóra, ill. viasz és/vagy fungicidek a citrusfélékre;
– a silókészítéskor már szecskázás közben, közvetlenül a járvaszecskázóra szerelve kijuttatható a szilázs tartósításához szükséges adalék, a Mafex-szilázskezelő adapterrel;
– a Rofa-rendszer az ULV-technológiát repülő vagy csúszó-mászó rovarok leküzdésére illetve a levegőben levő káros csírák semlegesítésére használja. A technológia piretroid-hatóanyagú termékek kijuttatására különösen alkalmas;
– a MANTIS-ULV permetezőrendszerek és egységek a betonelem gyártásnál a formák elválasztásához szükséges film képzésében is közreműködnek.
MANKAR Carry
 
A Mantis folyamatosan fejleszti saját permetezőrendszereit, ennek a gyárlátogatás során én is szemtanúja voltam, mikor egy hazai takarmánybetárolással foglalkozó vállalkozó és egy gyümölcstermesztő gazdálkodó speciális igényeit mutatta be a Mantis vezetőségének Huszár Jenő, a Farmcenter Kft. ügyvezető-tulajdonosa. Közvetlenül a látogatásunk után az egyedi terveket és ajánlatokat a Mantis tervezői már el is készítették. Tehát az ULV-rendszerű rotációs és szegmenses-rotációs fúvókák alkalmazási lehetőségei határtalanok, szó szerint is.
növényvédelem permetezés permetezőgép