fbpx

SAATEN-UNION: Korszerű napraforgó hibridek a változó körülmények közé

Írta: Szerkesztőség - 2014 február 13.

Vetőmagkínálatunk meghatározó hibridjei a PARAISO 102 CL, a SUNFLORA CL, a MORENA CL és a MAXIMUS HO-CL. Évjárat stabilitása, termőképessége és kórtani adottságai révén a PARAISO 102 CL méltán a legsikeresebb és legnagyobb területen termesztett SAATEN-UNION napraforgó hibrid. A teljesítmény és az elvárások összhangja a közép-korai érésű hibrid valamennyi meghatározó jellemzőjében tetten érhető. A genotípusra jellemző robosztusság, a kifejezetten gyors fejlődési ütem, a gyomirtó szeres állománykezelésekkel szembeni tolerancia lehetőséget teremt a gyökérzet, a szár és a levelek zavartalan fejlődéséhez, amely így jó esélyt biztosít a korai gyomelnyomó képesség kialakulásának, az aszályos periódusokhoz való sikeres alkalmazkodásnak.

A PARAISO 102 CL a kifejezetten jól sűríthető hibridek közzé tartozik. A gyakorlatban ezért az 55-58 ezer növény/ha sűrűségű állományok kialakítását javasoljuk megcélozni, de hibridünk ennél magasabb tőállomány mellett is megtartja magas jövedelemtermelő képességét.

A PARAISO 102 CL hibrid habitusától eltérő a korai éréscsoportba tartozó, és elsősorban az intenzív termőhelyeken csúcstermést biztosító SUNFLORA CL hibrid. Gyakorlati tapasztalataink és hivatalos vizsgálati eredmények szerint is kiváló toleranciával rendelkezik a gombabetegséggel szemben. A SUNFLORA CL nagy termőképességét erőteljes kezdeti fejlődése, erős gyökérzete és jó szártulajdonságai mellett magas ezerkaszat-tömege alapozza meg.

A MORENA CL erős szára kiváló állóképességgel párosul. A hibrid méretes leveleivel, közepesen bókoló tányérállásával tetszetős képet fest a szántóföldön. Középérésű hibridként egyedülálló kombinációja az igen nagy termőképességnek és az átlagon felüli olajtartalomnak, s e téren az aszályra hajló évjáratokban is jól teljesít.

Az átlagos vagy gyengébb termőképességű területeken ARMADA CL hibridünk vált a növénytermesztők egyik kedvelt hibridjévé. Technológiai rugalmasságát, termőhelyi adaptációs képességét és az aszály stresszel szembeni tűrőképességét termésbiztonságával igazolja a gyakorlatban.

A NÉBIH által tavaly végzett rezisztencia-vizsgálatok eredményei jól szemléltetik hibridjeink gombabetegségekkel szembeni ellenállóságát, összehasonlítva azokat a versenytársakkal.

A SAATEN-UNION napraforgó portfóliójának magas olajsavas szegmensében újdonság a MAXIMUS HO-CL hibrid, amely stabilan magas olajsavtartalommal és versenyképes termőképességgel teljesíti az elvárásokat.

A középérésű hibrid fő erénye nagy termőképességében és vitalitásában rejlik, mellyel akár a legszélsőségesebb körülmények között is megállja a helyét. A hibrid közepes magasságú, bókoló jellegű, méregzöld és egészséges állományokat képez. Adottságai lehetőséget teremtenek a MAXIMUS HO-CL technológiai igény szerinti sűrítésére. A kaszatok minőségét meghatározó olaj- és olajsavtartalom tekintetében a genetikailag stabil jellemzők alapozzák meg a speciális piaci igények biztonságos kiszolgálását.

Varga Gábor

termékfejlesztési vezető

SAATEN-UNION Hungária Kft.

www.saaten-union.hu