fbpx

Savanyú talajok javítása – állományban

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 11.

Meszezéssel kapcsolatban azt mondani, hogy soha nem késő, inkább közhelyesnek, mint technikai értelemben valódi opciónak hangzik. Pedig a megfelelő technológia megválasztásával egy nagyon széles időintervallum nyílik meg a savanyú talajok javítására, illetve növényeink kalciumellátására is.

Tavaszi vetési időszakban vagyunk, sokfelé – ahol a tavaszi bőséges csapadék után kellően száradni tudtak a sokszor túltelített talajok – a vetések már zajlanak. Ha a vetés előtt nem tudtuk megoldani savanyú talajunk meszezését, nem feltétlenül kell megvárni a betakarítást, hogy a területünk felszabaduljon. Meszezhetünk állományban.

Hogyan?

Ehhez megfelelő termék szükséges, a megfelelő hatóanyaggal, a megfelelő szemcseméretben. Alapvető, hogy röpítőtárcsával kijuttatható, megfelelő szemcseméretű és gyorsan, teljes mértékben oldható, magas kalciumkoncentrációjú terméket válasszunk. A TERRACALCO 95 egy ilyen termék. Hatóanyaga aktív kalcium (kalcium-oxid), amely a talajnedvességgel azonnal reakcióba lép, és 100%-ban hasznosul. A termék szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának (0,1 – 1t/ha) köszönhetően műtrágyaszóróval könnyen és mérsékelt porzással kijuttatható talajmeszező anyag, amely a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását. A savanyú talaj kémhatását a semleges irányba mozdítja el, javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, ezáltal a szélsőségekkel szemben – pl. aszály – ellenállóbbá teszi, és elősegíti a talajélet intenzívebbé válását, javítja a műtrágya-hasznosulást, mindemellett gyorsan felvehető kalciumforrást jelent a kultúrnövénynek.

Gyors oldhatóságának, gyors hatásának köszönhetően a kijuttatás ideje rugalmasan illeszthető a technológiába, így akár állományban is használhatjuk.

A TERRACALCO 95 állománymeszezési technológiája egyszerű.

1. Időintervallum tekintetében 2-4 leveles állapottól az állomány bokrosodásáig használható (amíg a szemcsék zöme a talajra tud hullani – a talajt meszezzük, ne a növényt!).

2. Dózisát tekintve a talajvizsgálati eredmény a mérvadó, de maximum 500 kg/ha egyszeri alkalmazáskor.

Állományban történő kezeléseknél ügyeljünk arra, hogy a növények felülete ne legyen erősen nedves.

Ennél az alkalmazási formánál korlátozottak a lehetőségeink a meszezőanyag talajba való keverésére, de pl. egy sorközművelő kultivátorozás már jelent egyfajta keveredést a talajszemcsékkel. Keverés nélkül a csapadék is előbb-utóbb be fogja oldani a talajba.

Mit várhatunk a TERRALCO 95 alkalmazásától?

  • Gyors és egyszerű kijuttathatóságot – azaz úgy meszezünk, mintha műtrágyát szórnánk.
  • Gyors hatást – a meszezés és pH-emelkedés előnyei már a meszezett kultúrában érezhetőek (kalciumforrás a növénynek is).
  • Rendszeres ismételhetőséget – akár minden évben meszezhetünk, mivel egyszerűen kijuttatható anyagról, mérsékelt hektár dózisokról beszélünk.

A TERRACALCO 95 legfőbb előnyei tehát összefoglalva: gyorsan és pontos adagolással, egyenletesen, időben rugalmasan, mérsékelt talajtaposással kijuttatható, szállítható és tárolható, hatását gyorsan kifejtő, koncentrált talajmeszező anyag.

Röviden: a TERRACALCO 95 segítségével a hatékony meszezés egyszerűen kivitelezhető – állományban is!

Carmeuse Hungária Kft.

+36-30-436-0577

http://www.carmeuse-agrarium.hu

http://www.talajmeszezes.huű