fbpx

Sekély talajművelés – Horsch Cruiser

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 19.

A tarlóhántást általában tárcsával vagy szántóföldi kultivátorral végezzük. A rövidtárcsák relatív kisebb vonóerővel sekélyen jó munkát végeznek. A hosszú szalmát aprítják, a kapilláriscsöveket elvágják, és apró morzsás talajt képeznek. A tárcsák viszont nem szállítanak magukkal földet, így a talajfelszín-egyenlőtlenségek megmaradnak utánuk, ill. ha a szalma kupacokban vagy rendekben áll, akkor azt sem tudják szétteríteni. A terítésre csak a kapával rendelkező munkaeszköz képes. Így a Terrano vagy a Cruiser.


Cruiser 6 XL tarlóhántás

űA Cruiser sekélyen 5-15 cm mélyen dolgozik. Kétféle változatban kerül forgalomba: függesztett négy gerendelyes, és vontatott hat gerendelyes. Minél több sorban helyezkednek el a kapák, annál több ideig van a föld a gépben, így intenzívebb a keverés és még jobb a talajfelszín-egyengetés. A Cruiser a szalmát szétteríti, és a vibráló kapák intenzív talajmozgatás mellett nagy mennyiségben bekeverik.


Cruiser rugós kapa

A rugós kapa egy új Horsch fejlesztés! – Kétféle kapabiztosítás előnyeit ötvözi. A rugós kombinátorkapa előnye a vibrálás, intenzív talajmozgatás, talajporhanyítás; a TerraGrip kapatartó előnye, hogy hosszú ideig megtartja a kapa a pozícióját a talajban. Az előre feszített rugó 150 kg kioldási erőt biztosít, így 5-15 cm mélyen bent tartja a kapát a talajban. A kapamező mögött egyengető tárcsasort találunk, amely még egyenletesebb talajfelszínt képez a henger előtt. Különböző hengerekkel szerelhetjük a Cruisert, amelyek típusai már jól beváltak és bizonyítottak a Horsch Terranókban és Jokerekben. A legújabb a SteelFlex henger, a SteelDisc és RingFlex kombinációja. Jól visszatömöríti a talajt, és aprómorzsás felületet hagy maga mögött.


Cruiser tavaszi magágykészítés

A Cruiser a lúdtalpkapákkal teljes átfedéssel dolgozik, tarlóhántásnál sekélyen megszünteti a kapillaris csöveken történő párolgást, tavaszi magágykészítésnél pedig a már kikelt gyomokat kivágja, kihúzza a talajból. Tarlóápolásnál a keskeny kapákkal, mélyebben dolgozunk, így a szalmát még mélyebbre tudjuk keverni, és még jobban széthúzni. A Cruiser a keskeny kapákkal a biogazdálkodóknak is nagy segítséget nyújt. A biogazdálkodásban a gyomirtás azt jelenti, hogy folyton feketén kell tudni tartani a föld felszínét, és ezt kapásgép használatával tudjuk a leghatékonyabban, mert a gyomnövényeket így tudjuk kihúzni a föld felszínére, ahol elszáradnak.


Cruiser 12 XL magágykészítés

Minél egyenletesebb a talaj felszíne, annál precízebben tud a vetőgép dolgozni. A Cruiser után olyan a talajfelszín, mintha kivasalták volna.

A Horsch márka garancia a minőségre és az egyszerűségre.

Szász Zoltán

06-30/743-0302