fbpx

Sikeres gazdálkodók – A tiszakarádi Tiszapart Kft.

Írta: - 2016 május 05.

A tiszakarádi Tiszapart Kft. ügyvezetője, Tompa Tibor személyében egy olyan partnert kérdez a tapasztalatairól és az idei évi kukorica és napraforgó termesztési terveiről a DuPont Pioneer, aki már közel 20 éve szinte 100 százalékban Pioneer termék felhasználó a kukorica és -bevezetéstől- a napraforgó tekintetében.

 

Tibor, ismertetnéd a gazdaságotok jellemzőit?

A Tiszapart Kft. a Borsod megyei Bodrogközben, Tiszakarád, Tiszacsermely és Nagyhomok községek külterületén gazdálkodik jelenleg 1450 hektáron. A gazdálkodás az őszi búza, káposztarepce, kukorica és napraforgó növénykultúrákon alapszik.

Az elmúlt évben 550 hektár őszi búza, 160 hektár repce , 320 hektár kukorica és 210 hektár napraforgó vetése mellett pihentettünk  97 hektárt, és volt még 107 hektár gyep területünk is. Az általunk művelt területek nagysága a törvényeknek köszönhetően évről évre csökken, a gazdaság működése 2020-ig biztosított. Földterületeink átlaga 12 aranykorona, ami az árterületek esetében eléri a 15 aranykoronát.

Az elmúlt év aszályos időjárása hogyan befolyásolta a gazdálkodásotokat?

Számunkra nagyon nehéz volt az elmúlt év, mert januártól júniusig 208 mm csapadék hullott, amiből 50-70 mm Pünkösdkor esett le, 1,5 – 2 óra leforgása alatt,  komoly belvizeket  okozva  a tábláinkon. Ezt a növények még kiheverték, azonban az ezt követő aszályos időjárás már keményen rányomta bélyegét a tavaszi kultúrák terméseredményeire. Szeptembertől ismét csapadékosra fordult az időjárás, ami megnehezítette a betakarítást.

Eddig azt mondtátok, hogy Nálatok a szárazabb években vannak jobb termések, az elmúlt év végül milyen eredményeket hozott?

Az elmúlt húsz évben az volt a gyakorlat, hogy az aszályos években a mi területeinken sikerült a megyében a legmagasabb termést elérni. Sajnos a tavalyi év ezt megcáfolta. A búzának még használt a tavaszi csapadék, hiszen 5,5 tonnát adott hektáronként, a repce esetében már csak 2,6 tonnáról beszélhetünk. A tavaszi kultúrákat nagyon megviselte az aszály, a napraforgó az utóbbi évek leggyengébb termését, 3 tonnát adta. A kukorica talán még gyengébb lett, a maga 5,1 tonnás átlagával. Ettől függetlenül az idén 300 hektár kukorica és 350 hektár napraforgó van tervezve, mely növények elvetése komoly feladat, ha figyelembe vesszük, hogy tavaly szeptembertől március végéig 410 mm csapadék hullott le a területen.

Milyen szempontok alapján döntötök az elvetendő hibridekről?

Cégünk már kb. két évtizede részt vállal a DuPont Pioneer STT kukorica kísérleteiben, melynek eredményeit figyelembe véve döntünk a következő évi vetőmagrendelésekről.  Az elmúlt szezonban a fenti okok miatt választottuk ki a korai P9241 Optimum® AQUAmax®  hibridet, melyet 160 hektáron vetettünk el a jobb területeinken. A gyengébb körülmények közé a P9025-ös hibridet választottuk. Az Optimum® AQUAmax®  hibrid még ebben az aszályos időjárásban is kb. 8 százalékkal termett többet a másik hibridnél.

A túl sok téli csapadék és a megjósolt újabb aszályos év miatt az idén még inkább elmegyünk a korai hibridek felé. Az idén 100 hektáron a FAO 280-as P8523 Optimum® AQUAmax®  hibridet vetjük. A gyengébb területeinken most is a FAO310-es P9025-ös hibrid kerül kb. 200 hektárra.

A kukorica tábláinkra alap műtrágyaként 2 mázsa 10-25-5-ös  komplex műtrágya és 2 mázsa 27 %-os Pétisó lett kiszórva. A vetéssel egy menetben kap még 2 mázsa Timac Eurofertil –t ami – az NPK hatóanyagon  felül – ként és bórt is tartalmaz.  A gyomirtást a DuPont által forgalmazott  Principal® Plus Gold-dal fogjuk elvégezni.  Jelenleg azt látjuk, hogy területeinken a kukorica bogár és  egyéb károsítók ellen nem kell védekezni.

A cégeteknél legalább ekkora a jelentősége a napraforgónak is. Itt mi a tervetek?

Cégünk az elmúlt évig 400 hektár feletti területen termelt napraforgót. A Pioneer napraforgóhibridek piacra kerülése óta mi csak ezeket a hibrideket  vetjük. Nagy áttörést jelentett a DuPont™ ExpressSun® tulajdonságot is hordozó Pioneer napraforgóhibridek megjelenése. Az elmúlt években a cég a P64LE25 hibridet vetette nagy sikerrel. Ezelőtt 3,5 – 3,7 tonnás hektáronként terméseket értünk el. Az elmúlt évben az időjárásnak köszönhetően csak 3 tonnát sikerült betakarítani.

Az idén 350 hektár napraforgó lesz, szintén P64LE25. Ki szerettük volna próbálni az újabb, P63LE113 hibridet, de a vetőmag a megrendelésünk beérkezésének idejére elfogyott, így csak kísérleti területen fogjuk az idén tesztelni.

A műtrágya mennyisége hasonló a kukoricáéhoz, annyi különbséggel, hogy a Pétisóból itt csak 1,5 mázsát juttatunk ki.

Területeinken az alábbi gyomok fordulnak elő: vadzab, kakaslábfű, acat, parlagfű, keserűfű, csattanó maszlag, melyek irtását a Pantera és a DuPont™Express® SX® gyomirtó szerrel oldjuk meg.

Köszönöm a beszélgetést!

Kiss Attila
Pioneer Agronómus

Tiszakarád, 2016.04.12.

Principal® Plus Gold, Express® SX® a DuPont bejegyzett márkanevei
Eurofertil a Timac Agro Hungária Kft. bejegyzett márkaneve