fbpx

Sikeres korszak várhat a magyar állattenyésztésre

Írta: Csomor Zsolt - 2019 május 24.

Sikeres állattenyésztési korszakot alapoz meg az új állattenyésztési törvény, amelynek tervezete már az Országgyűlés előtt van, ismertette az az agrárminiszter.

Nagy István a Holstein-fríz Szarvasmarha Tenyésztők Egyesülete 30 éves jubileumi küldöttgyűlésén tartott előadásában elmondta, hogy az Európai Unió állattenyésztési joganyagának változása következtében kellett átalakítani a magyar szabályozást: a törvény elfogadását követően adja ki a minisztérium a végrehajtási rendeleteket.

A kormány az új jogszabállyal is kiemelten támogatja a tejelőszarvasmarha-tenyésztőket, s a szabályozás a szakma támogatását is élvezi, olvasható az MTI hírében. A világ tejtermelése 2027-re 22 százalékkal emelkedhet, a világpiaci felvásárlási ár pedig 16 százalékkal nőhet: a bővülést pedig ki kell használnia a tejiparnak. Az ágazat 294 milliárd forintos termelési értékével az élelmiszeripar 11 százalékát adja, az élelmiszeripari beruházások csaknem 10 százaléka a tejfeldolgozáshoz kapcsolódik.

A tejtermékgyártásban mintegy 100 cég működik több mint 6600 embert foglalkoztatva. Együttes árbevételük 2017-ben meghaladta a 316 milliárd forintot, 5 év alatt 14 százalékkal bővült. Az agrárminiszter példaként említette, hogy a boltok polcain 2010-hez képest négyszeresére nőtt a magyar előállítású UHT tej aránya. A tejhozamot tekintve Magyarország a legelsők között áll az EU-ban.