fbpx

Soha többet vadkár?!

Írta: Kohout Zoltán - 2018 január 23.

Már a tesztidőszakban is megtörtént, hogy végül a vadászok könyörögtek: szereljük már le a vadriasztókat, mert szeretnének vadászni a környéken… E meglepő szavak minden másnál ékesebben bizonyították Tóth Ákos kukoricatermesztő számára a Doxmand riasztóinak hatékonyságát. Azt persze ő maga is tapasztalta, hogy néhánytízezer-forintos beruházással több százezres károkat képes megelőzni a tartós hatású, ultrahangos technológia.

Kíméletesen hatékony

A Doxmand vadriasztóinak alapelve viszonylag egyszerű: a különböző kapacitású és kivitelű, Normal, Dual és Mega készülékek az emberi fül számára nem érzékelhető, de a vadakat rendkívül zavaró ultrahangokat bocsát ki véletlenszerű ritmusban. Így az állatok – őzek, szarvasok, vaddisznók, nyulak – sürgősen elhagyják a területet, majd el is szoknak onnan, és más életteret keresnek maguknak.

Korábban folyton azzal küszködtem, hogy vajon mennyi kiesést fog okozni, ha a vaddisznó letarolja a silókukoricámat… Volt, hogy a kilenchektáros táblán bő egyhektárnyit egy nap alatt tönkretettek! Szorgalmasan kitettem a büdöskét, de azon kívül, hogy a környék és a ruhám már bűzlött, a vadak szépen hozzászoktak, sem- mi hatása nem volt már. Akkor próbáltam ki a Doxmand Normal-ját először… – mondja a Rába melletti, vadban rendkívül gazdag vidéken gazdálkodó Tóth Ákos.

Hamar kiderült, hogy az ultrahangos technológia átütő hatékonyság – de néhány alapvető dologra ügyelni kell.

Végleg elszoktak onnan

A gazdának csak egy dolga van: úgy kihelyezni a be- rendezést, hogy se a kiadott hangot, se az áramforrást biztosító napelemet ne árnyékolja le semmi. Én egyszer elkövettem azt a hibát, hogy tavasszal akácfára tettem ki, aztán a lombnövekedés eltakarta a napelemeket. Máskor meg a kukoricába helyeztem ki, de ahogy a növény magasabbra nőtt, útjában állt az ultrahangnak. Ez a tanulópénz, amit megfizettem, de ma már tudom: bőségesen megéri a Doxmand vadriasztót telepíteni– hangoztatja Tóth Ákos.

A gazdálkodó tapasztalatai visszaigazolták a Doxmand garanciavállalásában foglaltakat. A cég ugyanis pénzvisszafizetési jótállást vállal, ha valakinél nem válik be a technika – erre azonban Tóth Ákos szerint nem kerülhet sor. – Ma már gondosan ügyelek a kihelyezésre, így aztán megszűnt a vadkár a földjeimen. Van, hogy be-betéved egy-egy állat az ultrahangos vadriasztóval védett táblák közelébe. Ám egyrészt hamar el is takarodik, másrészt a korábbi invázió-szerű vadjárásnak vége: egyszerűen elszoktak innen a vadak. Olyannyira, hogy nemrég maguk a vadászok kérték, hogy nyáron egy idő- re szereljük le a berendezést, hogy egyáltalán vadászni tudjanak… – említi elégedetten a gazda. Tóth Ákos most, a kukoricát követő repcében is látja a Doxmand vadriasztóinak tartós hatását. – Úgy elszoktak innen, hogy most, a repcébe még ki sem kellett tennem idén, nyilván emlékeznek rá, hogy itt nem érzik jól magukat, és már nem is jönnek.

Rágcsálók ellen is működik!

Tóth Ákos a pozitív tapasztalatok birtokában nemcsak a földjeit, hanem a nagyértékű gépeit is a Doxmand ultrahangos rágcsálóriasztóival óvja. – Mindig gondosan, védett színben tartom a gépeimet, de ahol gazdaság van, ott rágcsáló is van, és az egérméreg nem elég. Ritkítja a populációt, de nem tartja távol a gépek kábeleitől… Én pedig nem akarok százezreket fizetni egy-egy rágcsálókár miatt – mondja határozottan. Így korábban már a Doxmand riasztóit helyezte ki a géptárolóban is, és mindeddig eredményesen védi a silózót, a traktort és más gépeit.

https://doxmand.hu/

Kohout Zoltán