Szárnyaló brojlereredmények Pénzesgyőrben

Borítókép

Schwéger György 1986 óta foglalkozik baromfineveléssel Pénzesgyőr melletti brojlertelepén. A falu szélén jelenleg egy kétszintes épületben neveli a szárnyasokat. Érkezéskor rendszerint az emeletre fogadja a naposokat, majd 10 napos kor körül egy saját maga által készített csúszdán az állomány felét lejuttatja az alsó szintre. Ezzel a megoldással minimális stressznek vannak kitéve a madarak, ezzel nem okozva teljesítménybeli visszaesést. Tartásterei köretetővel és szelepes önitatóval felszereltek, a friss levegőt kereszt-, valamint alagútszellőzéssel biztosítják a madarak számára. Alomnak általában faforgácsot használ. A telepet még nem szerelték fel vízpanelekkel, jelenleg párásítórendszerrel tudja hűteni a madarakat a nagy kánikulákban.

Kifizetődő partnerség

Cégünkkel már a Bábolna Rt. idején is volt kapcsolata pár turnus erejéig, a takarmány teljesítményével akkor is elégedett volt. Ebben az időszakban más takarmány-beszállítóval is volt kapcsolatban. Mivel a nevelés költségeinek nagy része a takarmányköltségből ered, ezért mindig a legkedvezőbb ár–érték-arányt jelentő takarmányt választotta. Ebben az időben az Országos Brojler Hízlalási Versenyen 3. helyezést ért el a már akkor kimagaslónak számító eredményeivel. Itt a 20 ezer darabszám felett elért brojlereredményeket összesítették országos szinten, és év végén díjazták a legjobbakat.

A kezdetekben még 40 ezer csibét is letelepített. Fajlagos eredményei ekkor is jók voltak, azonban nagyon soknak tartotta az időközben kiselejtezett madarakat. Ezért az évek során fokozatosan csökkentette a telepített darabszámot, végül a jelenlegi 23-25 ezer db-os mennyiséget a 2012-es évek körül érte el, amit azóta is tart. Ezzel a megszokottnál alacsonyabb telepítési sűrűséggel sokkal több életteret biztosít a madarak számára, így az alom minősége a turnus teljes ideje alatt kiváló.

Schwéger György szerint a jó termelés kulcsa a jó napos és a megfelelő takarmány mellett a gazda gondoskodása is. Elveinek igazát az elmúlt turnusokban a PLATINUM takarmányunkkal elért kiemelkedő sikerei is bizonyították. Elhullási százaléka az elmúlt hónapokban alig vagy egyáltalán nem haladta meg az 1%-ot a hízlalás ideje alatt. Nagyon alacsony, 1,5 kg/kg alatti fajlagos takarmányértékesítés mellett megfelelő átlagsúllyal tudta leadni a madarakat. A turnusok kiemelkedő brojlerindexei tükrözik legjobban a nevelés eredményességét. A leadás után kalkulált indexei rendszerint 450 felettiek, legutolsó, 2018. szeptemberben leadott turnusa 498-as brojlerindexszel zárult.

A jövőbeli tervei között a már említett vízpanel hiányának megoldása szerepel, ugyanis ő is belátta, hogy az elmúlt évek azt mutatják, hogy a gazdáknak inkább az extrém meleg elleni védelemre kell fókuszálniuk. Korábban a téli hidegek okozták a fő problémát, most azonban a nyári időszak adja fel a leckét a termelők számára.

Partnerünknek ezúton is gratulálunk szárnyaló eredményeiért, és kívánunk neki hasonló kimagasló sikereket a jövőben is!

Kocsis Máté, vezető baromfi szaktanácsadó
Horváth Szabolcs, baromfi szaktanácsadó
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Tartalom közti banner a cikk végére
no