fbpx

Szentlőrinci gépbemutató – Gazdanapok nélkül

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 október 16.

Az idei pandémiás helyzet miatt számos rendezvény elmaradt az agrárszektorban. Ezen a trenden javított a Szentlőrinci Szántóföldigép- és Talajművelési Bemutató.

A korábbi években a Gazdanapok szerves részét képezte a gépbemutató, az idén azonban kétnapos önálló programként, szántóföldi és talajművelő gépek felsorakoztatásával és működés közbeni bemutatásával ragadták meg a gazdák figyelmét – ezzel köszöntötte a résztvevőket a program fő szervezője, Mézner József, a Velox-Ker Kft. ügyvezető tulajdonosa. A bemutatón látottakból adunk most ízelítőt.

 

 

Az AGCO saját fejlesztésű MF IDEAL kombájncsaládját Koza András, az Austro Diesel GmbH termékfelelőse mutatta be. 2011-ben kezdték a széria tervezését, a technológiát magyarországi gazdáknál is tesztelték, és a további újításokhoz is igénybe kívánják venni a hazai felhasználókat. A betakarítócsalád három különböző típusból áll, a 7-es egyrotoros, míg a 8-as és 9-es ikerrotoros kivitelű. Alkalmazhatóak dombos vagy sík terepen, kötött vagy lazább talajon, a felszerelt adaptereknek megfelelően repcétől a különböző gabonán, napraforgón, szóján át a kukoricáig minden betakarítható ezekkel a típusokkal.

Több géppel érkezett a bemutatóra az Amazonen-Werke Kft.: ötfejes Cayros XS eke; Precea 45002CC vetőgép; UG 3000 Special vontatott permetező; ZA-V 1700 műtrágyaszóró; D9 4000 Super függesztett vetőgép szerepelt a kínálatban. Horváth Attila, a cég területi képviselője a felsorakoztatott és forgalmazásra szánt gépek közül kiemelte az Amazone Precea 4500-2CC szemenkénti, nyomott levegős vetőgépet, amely olyan technikai újításokat tartalmaz, mint például az automata maglesodró rendszer. Pár szóban méltatta a robusztus felépítésű, függesztett kivitelű Amazone Cayros ekét, mely nagy teljesítményű erőgépekhez ajánlott; előnye, hogy egyszerű a kezelése és karbantartása; a standard ekék is jó kopásállósággal bírnak, de ezek HD ekevasakkal is szerelhetők.

 

 

A Güttler Kft.-t Vörös Endre értékesítési vezető képviselte, aki szerint fontos esemény a szántóföldi bemutató, nagy érdeklődésnek örvend, mivel ebben az évben a kereskedőknek és gazdáknak egyaránt hiányoztak a szakmai rendezvények.

A gyakorlati gépbemutatón a mezőgazdasági termelők számos olyan újdonsággal megismerkedhettek, amely munkájukat segíti és hatékonyabbá teszi. Ezzel párhuzamosan a rendezvény több sikeres üzletkötéshez is hozzájárult.

A bemutatott Güttler hengerről Schott József szentlőrinci gazdálkodó, a gép aktív felhasználója nyilatkozott. Elmondta, hogy nagyon elégedett a technika munkabírásával, ugyanis 2004 óta ugyanazt az eszközt használja. Csapágyat, kopó alkatrészt még nem kellett rajta cserélni, a vázszerkezet sértetlen, törés, repedés nincs rajta, pedig szezononként 400 hektáron használja, már 16 éve. Napi teljesítménye, ha szólóban van, eléri a 40 hektárt, de gyakran kapcsolt üzemeltetéssel fut. A beszerzésnél azért döntött a Güttler henger mellett, mert a gép munkaszélessége meghaladja a 6 m-t, miközben – a hidraulikus nyitható-csukható technológiának köszönhetően – a szállítási szélessége közel 3 m, ami gyors vonulást és üzembehelyezést biztosít. A korábbi tapasztalatok alapján a géppark bővítésénél a jövőben szintén csakis Güttler henger beszerzését tervezi.

 

 

Barna Ferenc