fbpx

Szeretné növelni terméshozamát?

Írta: Szerkesztőség - 2019 július 18.

Termeljen kétszer annyit, mint eddig, kezelje savanyú talajait TerraCalco-val!

Manapság elképesztő kihívások elé nézünk. A mezőgazdasági piac nehezen kiszámítható, sosem tudhatjuk, hogy a terményeinket milyen áron tudjuk értékesíteni. Éppen ezért minden lehetőséget meg kell ragadni, ami a magasabb terméshozamot ad, észszerű befektetés után.

1. A jól táplált talaj meghatározó

Az mindenki számára érthető, hogy talajunk állapota a várható terméshozamnak egyik alapvető meghatározója. Érdemes tehát alaposabban is megvizsgálni, hogy ezért mit lehet és kell tenni.

Hiába a legjobb vetőmag, a gondos növényvédelem, ha a talajban nem találhatók meg a növények számára létfontosságú tápanyagok. Vagy ha megtalálhatók ugyan, de a növényeink mégsem tudják felvenni azokat. Sőt, ha megtalálhatók, de a növény nem tudja felvenni azokat, azaz mi úgy gondoljuk, megtettük amit kellett, műtrágyáztunk, esetleg ezen felül egyéb anyagot is adtunk a talajunknak, mégsem értük el a várt hatást, tudnunk kell, mi maradt el, hogyan lehet a maximumot kihozni a befektetéseinkből. Kezdjük az alapoktól!

2. A talaj alap-kondíciója – a talaj pH értéke

Az egyik első mérési eredmény, amit a talaj laboratóriumi vizsgálataiból megkapunk a talajunk pH értéke. Ez az érték sokkal fontosabb információt ad, mint amekkora jelentőséget tulajdonítunk neki. Amennyiben a talajunk pH értéke 6,8-7,0-es érték alatt van, nagyon fontos erre odafigyelni, mert ebben az esetben savanyú talajjal van dolgunk.

Erősen savanyú

pH 4,5 alatt

Savanyú

pH 4,5-5,5

Gyengén savanyú

pH 5,5-6,8

Semleges

pH 6,8-7,2

Enyhén lúgos

pH 7,2-8,5

Lúgos

pH 8,5-9,0

Erősen lúgos

pH 9,0 felett

3. Mi a probléma a savanyú talajok esetén?

Amennyiben a talajunk savanyú, a szerkezete leromlik, tömörödötté válik, ami jelentősen rontja a növény gyökérzetének növekedési potenciálját. A tömörödött talaj ugyanakkor megnehezíti a talajművelést és lényegesen többe kerülnek a művelési munkálatok. A talaj felszínén porosodás, sok esetben cserepesedés tapasztalható, a talaj nem fogadja de a csapadékot, sokkal érzékenyebbé válik az aszályos időszakokra.

1. kép TerraCalcoval 1. kezelt és 2. kezeletlen talaj struktúrája

Alacsony pH esetén bizonyos elemek kimondottan károsak lehetnek a talaj életre. Például már 5.8 pH alatt az alumínium kioldódik és fitotoxicitás kockázata lép fel, a növények képtelenek kifejlődni ezen a talajon.

4. Mi a megoldás?

Szerencsére a Carmeuse-nek, hosszú távú gyártói tapasztalattal, van erre megoldása: TerraCalco 95 ! Tiszta kalciumalapú talajjavító anyag 98%-os hatóanyagtartalommal. Talajjavítóként fizikai szinten csökkenti a tömörödést, kémiai szinten beállítja a pH-t és maximalizálja a tápanyagok felszívódását, biológiai szinten pedig növeli a mikroorganizmusok életciklusát a talajban. Ugyanakkor a legmagasabb hatóanyag tartalom és gyors hatás mellett nem kell érte feladni gazdálkodási szokásainkat, a TerraCalco95 műtrágya-szóróval kijuttatható, szemcsés anyag.

2. kép A kép bal oldalán a TerraCalco-val kezelt, a jobb oldalon a kezeletlen növényállomány látható.


3.kép A baloldalon a kezeletlen területről, a jobboldalon a TerraCalco-val kezelt kukorica termése látható a július középi fejlettségi szinten.


4. kép Kiemelkedően fejlett és egészséges kukorica a kezelt területen

Javasoljuk a TerraCalco 95-öt, ha

 • tömör a talaja
 • eltűnik a talajából a víz
 • aszály idején nagy repedései vannak a földjein
 • savanyú pH-jú a földje
 • nagy dózisban használ műtrágyát
 • helyre akarja állítani a talajéletet, hogy az levegősebbé váljon
 • orsóférgek és olyan gyomnövények vannak jelen, mint a kamilla, lóhere, mezei szulák, pitypang
 • a tápanyagok a talajban blokkolva vannak
 • elegendő műtrágyát használ, mégsem éri el a kívánt termésátlagot
 • növelni szeretné a termelését
 • olyan növényeket akar, amelyek ellenállóak az időjárás viszontagságaival, a betegségekkel és a kártevőkkel szemben
 • ha Ön zöldségtermesztő
 • jó áron szeretne jó terméket, ami végre nyereséget is hozhat

A TerraCalco® hozzájárul a talaj radikális javításához akár egy lépcsőben, akár 2-3-4 éves lépcsőkben növeli a termelés minőségét és mennyiségét.

További információért kérjük forduljon bizalommal kollégánkhoz:

Szigl Zoltán
Agrár Üzletági Kereskedelmi Képviselő
+36/30 4360577