fbpx

„Szőlő, gyümölcs meghálálja, ha Shigeki-vel stimulálja”

Írta: Szerkesztőség - 2020 április 30.

A Sumi Agro Hungary Kft. 2019-ben egy új biostimulátorral jelent meg a hazai piacon

A 21. század ipari termelése, rohanó világunk, életmódunk kikényszeríti környezetünk negatív – általunk sosem tapasztalt – gyors változását. A Földünk teljes egészét érintő klímaváltozás, globális felmelegedés nemcsak a humán társadalmat, de a flóra és fauna világát is folytonos változásban tartja. Őshonos fajok tűnnek el, és új, számunkra ismeretlenek hódítanak teret. Termesztett növényeink nagy résnek genetikája nem ismeri azokat az éghajlati változásokat, amelyeknek az utolsó 1-2 évtizedben ki van téve. Az úgynevezett abiotikus tényezők jóval nagyobb súllyal bírnak a gazdaságos termesztés kimenetelében, mint azt korábban tapasztaltuk. Az állandó stressz kedvezőtlen folyamatokat generál a növény életében. Ezeken a nehéz időszakokon muszáj átsegíteni termesztett növényünket, a termésveszteség (mennyiségi/minőségi) minimalizálása érdekében.

Az abiotikus tényezők által kiváltott nemkívánatos stresszállapot kompenzálására kiváló megoldás a biostimulátorok alkalmazása. A Sumi Agro Hungary kft. 2019-ben egy új biostimulátorral jelent meg a hazai piacon.

A termék neve: .

Ez 100%-ban természetből nyert tengeri barna alga (Ascophyllum nodosum) kivonat. Továbbá gyárilag hozzáadott EDTA-kötésben lévő foszfort, káliumot, bórt és mikroelemeket is tartalmaz. A tengeri alga a betakarítás után egy „buffering-centrifugation” tisztítási eljáráson megy át, azaz sós vizes tisztítást kap az ozmotikus egyensúly fenntartása érdekében. Majd a bioaktív molekulák veszteségének elkerülésére egy ultrarapid fagyasztásra kerül sor. Célja a szövet és sejtstruktúra megtartása. Pufferoltatás után, a centrifugálás szakaszában a szilárd és a szuszpenziós részeket távolítják el, kiszűrve a sejtmembránok és az oldhatatlan lipidek mennyiségét, melyek csökkentik a bioaktív molekulák aktivitását. Az így nyert oldat nagyon gaz- dag anginátokban, polifenolokban (antioxidánsok), vitaminokban, mikrotápelemekben, aminosavakban, mannitolban, makrotápelemekben, poligoszacharidokban és növényi hormonokban.

A Shigeki programszerű felhasználása almában (nota bene, alkalmazásának idejét mindig a növény igénye és a megváltozott környezeti feltételek határozzák meg!):

Összetétele: Ascophyllum nodosum kivonat: 15%, P2O5: 7%, K2O: 10%, B: 0,15%, Cu: 0,1%, Fe: 0,2%, Mn: 0,2%, Mo: 0,05%, Zn:0,2%.

Hatósági engedélye 2020-ban szőlő- és gyümölcskultúrákra szól. Az engedélykiterjesztés folyamatosan várható, beleértve a szántóföldi kultúrákat is. Hogyan javasoljuk az alkalmazását? Íratlan szabály, hogy a gyakorlati felhasználása a növény stresszállapotának kivédésére, megelőző jelleggel történjen. A megfigyelések, mérések alapján a termék kijuttatása az abiotikus tényezők által kiváltott stressz bekövetkezte előtt – ma már ezt igen jól tudjuk prognosztizálni – 1-2 nappal történjen meg.

Shigeki-vel kezelt kékfrankosültetvény a Visontai Szőlőbirtok Kft. területén.

A kezelés utáni gyors felszívódás következtében a bioaktív molekulák azonnal elkezdik áldásos munkájukat, támogatva a növény immunrendszerét, tápanyaggal ellátva az élő sejteket, szöveteket. 2019-ben a Sumi Agro Hungary Kft. több helyen az országban tartott gyakorlati bemutatóval társult szimpóziumokat a készítmény megismertetése érdekében. Az egyik ilyen helyszín a Mátrai borvidéken, a Visontai Szőlőbirtok Kft. dűlői között volt.

Dr. Fenyves Tibor Ph.D
Sumi Agro Hungary Kft.