fbpx

Új utakon a tápanyagellátásban

Írta: Szerkesztőség - 2020 május 01.

YaraVita felhasználói tapasztalatok

2.rész: YaraVita a gyümölcstermesztési gyakorlatban

A márciusi Agrárágazatban már bemutattuk YaraVita termékcsaládunk egyes tagjainak felhasználói tapasztalatait a szántóföldi gyakorlatban. Most nézzük a gyümölcstermesztésben szerzett tapasztalatokat.

Az Eurotrust Consult Kft. másik profilja a szántóföldi növénytermesztés mellett a gyümölcstermesztés. Vámosmikolán, Bernát István kertészeti ágazatvezetővel beszélgettem, aki a cégcsoport 180 hektáros gyümölcsöskertjét irányítja. Arra kértem, mutassa be a gazdaságot, és pár szóban beszéljen a YaraVita lombtrágyákkal kapcsolatos tapasztalatokról.

„Vámosmikolán 180 ha-on folytatunk gyümölcstermesztést, ahol 5 gyümölcsfaj alkotja a kert gerincét. Csonthéjasok közül a cseresznye, a meggy és az őszibarack, az almatermésűek közül a körte és az alma. A megtermelt gyümölcsből belföldi és európai piacokra egyaránt szállítunk. Ezek a piacok megkövetelik, hogy kiváló minőséget szállítsunk. Ez vonatkozik egyrészt a gyümölcs fizikai megjelenésére (méret, szín), de beltartalmi szempontból is kifogástalannak kell lenni. Egyre szigorúbbak a szermaradvány-határértékek a gyümölcsben, ezért is fontos, hogy a technológiában felhasznált lombtrágya ne tartalmazzon károsanyagot, nehézfémeket. Ez is egy kiemelt szempont volt, hogy a YaraVita termékek mellett döntöttünk a mikroelempótlásban. Jó tapasztalatok vannak itthon, és a külföldi partnercégek is preferálják a Yara termékeit.

A tapasztalat az, hogy a gazdák kevés hangsúlyt fektetnek a folyamatos tápanyagellátásra, és a tökéletes termésritkítás kivitelezésére (vegyszeres és kézi ritkítás). Az alaptrágya kijuttatásával még nincs megoldva a tápanyagellátás. A vegetációban történő makro- és mikroelempótlás kérdésében sokat kell még tenni. A mikroelemeket elsősorban lombon keresztül pótoljuk. Ennek szükségességét az évi kétszeri levélanalízissel követjük nyomon. Ez azért fontos, mert a harmonikus mikroelemszint befolyásolja a teljes növény és a gyümölcs fejlődését is. Ez komplett szemléletet jelent. Ha szép a lomb, akkor lehet szép gyümölcs. Termékoldalról a piacaink által megkövetelt magas minőséget a YaraVita lombtrágyákkal alapozzuk meg. Jellemzően almában egérfüles állapottól, cseresznyében, meggyben zöldbimbótól kezdjük el a YaraVita kezeléseket. Elsőként Zintrac, majd Bortrac kerül kijuttatásra. Terméskötődés után folytatódnak a kezelések a YaraVita termékek különböző arányú kombinációiban. A gyümölcstermesztésben a keverhetőség nagyon fontos, a tankkeverékben a lombtrágyának jól keverhetőnek kell lenni gomba- és rovarölőszerekkel egyaránt. Ebben is jól vizsgáztak a YaraVita lombtrágyák. Nagyon hasznos a tankmix.com weboldal, ahol a keverési próbák eredményeit tölthetjük le. Szakmailag fontos tapasztalat volt, hogy a YaraVita készítmények jó esőállók, így biztos a hatóanyag bejutása a levélbe. A technológiánkat folyamatosan fejlesztjük, így a tápanyagutánpótlásban is újabb és újabb Yara termékeket próbálunk ki a minőségi és mennyiségi célok eléréséhez.”

Tóth Gábor
szaktanácsadó
+36 30 689 8094