fbpx

Szűcs Lajos: már ebben az évben védelmet kap a természetes vizek halállománya

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 24.

Gyál, 2013. június 23., vasárnap (MTI) – Négyszázezer horgász számára fontos üzenet, hogy már ebben az évben védelmet kap a természetes vizek halállománya – mondta Szűcs Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője a Gyál közelében található Peremvárosi Horgásztó és Pihenőparkban tartott sajtótájékoztatóján vasárnap.

A képviselő azt mondta, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben komoly versengés – sok esetben harc – alakult ki a halászat és a horgászat képviselői között.

Ugyanakkor ez a határvonal sokkal inkább a tisztességes halászat és a tisztességes horgászat között húzódik – jegyezte meg.

 

Szűcs Lajos: már ebben az évben védelmet kap a természetes vizek halállománya

 

Az Országgyűlés által június 10-én elfogadott halgazdálkodási kerettörvény széles társadalmi vita alapján született meg, újdonsága, hogy – mint a címében is jelzi – a halgazdálkodásról szól, a jogszabály a természetes vizeknek a horgászok szempontjából történő kezelését célozta meg.

A természetes vizek kezelője az állam, amely azonban a vizeket a horgászok kezelésébe adja, ugyanakkor az édesvízi halászatnak is van jogosultsága – mutatott rá, példaként említve a szelektív halászat szükségességét, az invazív (nem őshonos) fajok visszaszorítását.

Hatályba léptetését szeptemberre tervezik, amikorra el kell készülnie a miniszteri rendeletnek.

„Négyszázezer horgásznak azt üzenjük, hogy már ebben az évben megvédjük a természetes vizek halállományát” – közölte a képviselő.

Kiemelte, hogy a horgászat és a horgászok száma jelentős gazdasági súlyt képvisel.

Hozzátette, jelentős horgászturizmust szeretnének megvalósítani az országban, és ezt szolgálja például a turista horgászjegy bevezetése is.

Fűrész György, a Magyar Országos Horgász Szövetség ügyvezető elnöke a sajtótájékoztatón emlékeztetett rá, hogy 1112 egyesület van az országban, és 31 ezer hektár van a horgászok kezelésben, akik 2,5 milliárd forint értékben helyeznek ki halat évente.

„A horgászszervezetek tevékenységét a felelősségteljes kezelés jellemzi” – mondta.

A precíz szabályozással a törvény komoly szerepet fog betölteni például a halvédelem és az élőhelyek megújításában is.

 

Az új jogszabály megszületésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a törvényalkotók meghallgatták véleményüket.

„A horgásztársadalom nem a halászat ellen van, hanem azt szeretné, hogy a vizek hasznosítása nonprofit jelleggel történjen” – mondta.

Hozzáfűzte azt is, hogy a horgászatot rekreációs tevékenységként határozzák meg, ami újdonság.

Az elnök jelentős mozzanatnak nevezte, hogy az új törvény a halászati tevékenységet is pontosan szabályozza.

Fűrész György kitért a horgászat gazdasági jelentőségére is, és mint mondta, ma évente közvetve és közvetetten mintegy 30 milliárd forint összbevétel származik erről a területről, szemben a halászat egymilliárdjával.

Az elnök utalt arra is, hogy a törvény elfogadásakor a parlamenti pártok döntően egyetértettek.

 

 

MTI 2013. június 23.