fbpx

Takarmány-adalékanyagot vonnak ki a forgalomból

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 10.

Az EU 2021/2090 Végrehajtási Rendelete tiltja a továbbiakban a titán-dioxid (e171) valamennyi állatfaj esetében takarmány-adalékanyagaként történő alkalmazását – tudtuk meg a Nébih portálján megjelent hírből.

 

Állati takarmány
Valamennyi állatfaj takarmányából el kell hagyni a színezék-adalékanyagot (Fotó: Pixabay)

 

A végrehajtási rendelet 2021. december 15-én lép hatályba

A titán-dioxid határozatlan időre volt engedélyezve, mint színezék-adalékanyag valamennyi állatfaj takarmányában.

Az „érzékszervi tulajdonságokat javító adalékanyag” újraértékelését követően megállapították, hogy alkalmazása potenciális aggályokat vet fel (különösen a hosszú ideig élő állatok és a tenyészállatok esetében), a fogyasztók és a felhasználók biztonságosságára vonatkozóan. A vizsgálatot végző hatóság megjegyezte, hogy a titán-dioxidot belélegezve potenciálisan rákkeltő hatású az anyaggal dolgozók számára, és mivel részecskéi genotoxicitása nem zárható ki, azt az adalékanyagot kezelő felhasználók tekintetében további potenciális kockázatnak kell tekinteni.

 

Határidők

A végrehajtási rendelet előírásai szerint az adalékanyagot és az azt tartalmazó előkeverékek meglévő készleteit 2022. március 20-ig ki kell vonni a forgalomból. Az adalékanyaggal vagy az azt tartalmazó előkeverékből 2022. március 20. előtt előállított takarmány-alapanyagokat és takarmánykeverékeket 2022. június 20-ig kell eltüntetni a kínálatból.

Kapcsolódó jogszabály: a Bizottság 2021. november 25-ei, 2021/2090/EU számú végrehajtási rendelete „A titán-dioxid valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezésének megtagadásáról”.

 

Forrás: Nébih
Összeállította: Barna Ferenc