Támogatás igényelhető az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

Az idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez az Agrárminisztérium. A támogatáshoz a kérelmeket március végéig kell benyújtani. A támogatási program éves keretösszege 240 millió Ft.

A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója, amely súlyos fenyegetést jelent a hazai szőlő- és borágazat számára. A betegség elleni védekezéshez jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédőszeres eljárás, ugyanakkor van mód az azt terjesztő vektor, az amerikai szőlőkabóca gyérítésére.

A támogatás összege

Az amerikai szőlőkabóca elleni felelős termelői védekezéshez az Agrárminisztérium hektáronként legfeljebb 12.000 forintot, és szőlőtermelőnként legfeljebb 240.000 forint támogatást ad. A szőlőültetvényekben felhasznált növényvédőszer vételárához járó támogatás két elemből áll: a növényegészségügyi megelőzés támogatása, valamint a növényegészségügyi felszámolás támogatása. A támogatás mértéke – mindkét támogatási elem esetében – alapvetően a növényvédőszer vételárának 75%-a. Abban az esetben azonban, ha a növényvédőszert a gépi bérmunka-szolgáltatást végző vásárolja meg és juttatja ki, a szolgáltatás ellenértékének 75%-a igényelhető vissza.

Határidő: március vége!

A növényegészségügyi megelőzés támogatását a fitoplazma fertőzés miatt nem körülhatárolt területekre vonatkozóan kell kérelmezni március 1. és március 31. között a Magyar Államkincstárnál, az általa rendszeresített és a honlapján közzétett nyomtatványon. A növényvédőszer csak ezen igénylést követően vásárolható meg és a május 1. és július 31. közötti védekezési időszakban juttatható ki. Mindezeket követően kell a kifizetési kérelmet benyújtani a megyei kormányhivatalhoz legkésőbb augusztus 15-ig, amelyről a Kincstár később újabb tájékoztatót tesz majd közzé.

A növényegészségügyi felszámolás támogatását a fertőzés miatt körülhatárolt területen található szőlőültetvény után lehet kérelmezni, Az elvégzett növényvédőszeres védekezést követően elég csak kifizetési kérelmet benyújtani augusztus 15-ig a megyei kormányhivatalhoz. A növényvédelmi hatóság a körülhatárolt területről szóló határozatát a fertőzött terület szerint illetékes önkormányzat hirdetményi úton közli és az odatartozó összes szőlőültetvényre vonatkozik – áll az Agrárminisztérium közleményében.


Kapcsolódó hírek